- Home
- Social
- IAŞI, (13.10.2019, 16:31)
- Ilinca Nazarie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Capitala Moldovei, în ajunul celei mai mari sărbători a protectoarei sale. Pelerinii stau câte 20 de ore la coadă ca să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Ultimele date
Zeci de mii de oameni aşteaptă, duminică, la coadă ca să ajungă, preţ de câteva secunde, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Unii dintre ei stau la rând de sâmbătă după-amiaza.
Urmărește
342 afișări
Miroase a busuioc şi a tămâie în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe unde deja au trecut peste 70.000 de persoane. Sute de oameni ascultă slujbele şi citesc cărţi de rugăciuni chiar pe treptele catedralei, iar în fiecare oră aproximativ 1.200 de persoane trec pe la racla cu moaştele sfinte. Spre baldachinul unde a fost aşezată spre închinare Cuvioasa Parascheva sunt îndreptaţi ochii tuturor. Pe ultima parte a traseului pelerinilor, de când păşesc în curtea bisercii, feţele celor care aşteaptă par dintr-o dată mai senine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru unii au trecut 20 de ore de când s-au aşezat la rând. Iar timpul petrecut la racla cu moaştele sfinte este atât de scurt. În mai puţin de un minut, pelerinii se închină, sărută racla şi ating diverse obiecte de ea. Iar mai apoi, cei mai mulţi ies cu ochii în lacrimi.
O tânără din Suceava a coborat plângând din baldachin. Şi-a luat busuioc şi flori sfinţite şi le va aşeza acasă, la colţul unei icoane. E prima dată când vine la Iaşi, iar întâlnirea cu Sfânta Parascheva nu o va uita prea curând.
„A fost foarte frumos. Am ajuns aseară la ora 2. Aşa am simţit, că trebuie să vin. Cred şi sper că, de hram, Sfânta face minuni, sperăm în minuni, cu siguranţă va face", a spus tânăra.
Pe Parascheva am găsit-o la zeci de metri de curtea catedralei. S-a aşezat la rând sâmbătă după-amiază. E din Movileni, din judeţul Iaşi, şi i-a adus Cuvioasei un buchet de trandafiri albi.
„Am ajuns ieri după-amiază la 4. Nu e nimic, Sfânta Parascheva ne ajută. Vin de când eram mică, de la trei ani, m-a adus mămica şi mă ducea în braţe. Şi după aceea am avut un băieţel, l-a adus bunica şi pe băieţel, acum el ... l-am pierdut de doi ani, a murit într-un accident în Germania. Sfânta Cuvioasă o să ne ajute şi pe noi, şi pe copilaşi. Vin permanent, că ne ajută. Ne dă putere, nu suntem obosiţi", a povestit femeia.
Alţi doi credincioşi, tot din Iaşi, s-au aşezat la rând sâmbătă seară la ora 8. Chiar dacă sunt ieşeni şi pot veni oricând să se închine în linişte la moaştele Cuvioasei, sunt şi ei pelerini, acum când e ziua Sfintei.
„16-18 ore avem, cam aşa. Eu zic că merită, altfel nu am mai sta la rând. Aş putea să vin în cursul săptămânii de câte ori vreau, dar dacă e ziua ei, apăi să o repectăm aşa cum se cuvine. Mâine e ziua ei", a explicat unul dintre ei.
Tot cam de atunci aşteaptă şi o femeie din Hârlău, judeţul Iaşi.
„Cam obosită. De aseară de la 8 aştept. E al patrulea an de când vin, dar am mai venit şi în timpul anului că sunt aproape. I-am adus floricele şi un acatist şi cam atât. În ultimii ani chiar m-a ajutat, chiar s-a cunoscut, chiar m-a ajutat. Orice m-am rugat la dânsa a fost cu folos", a mărturisit femeia.
Cecilia nu are cum să stea şi mâine la slujbă, trebuie să ajungă acasă, la Satu Mare. Deşi abia mai poate sta în picioare, continuă să meargă încet către raclă. A venit cu fiica, ginerele şi cei trei nepoţi să se închine şi la Cuvioasa. A mai fost în pelerinaj în ţară şi la Mormântul Sfânt, dar aici s-a întors pentru că în clipele petrecute la baldachin a simţit că primeşte putere.
„Multe lucruri bune în viaţă, după ce am plecat de aici. Dar trebuie să şi crezi. Adică, cel puţin noaptea nu se încurcă cu ziua, trebuie să credem că este un Creator deasupra, el ne-a creat, el ne-a dat viaţă, el ne-o ia când doreşte. Dacă vrea să mă ia de aici, de aici mă ia. Viaţa asta nu e a noastră. Nu e nimic al nostru pe pământul ăsta, ni le-a dat să le folosim, să lucrăm, dar nu e al nostru nimic. Şi de multe ori dăm importanţă la astea lumeşti mai mult. Dar probabil că şi eu când am fost tânără altfel am gândit", a spus Cecilia.
Deşi coada se întinde pe mai mult de trei kilometri, lumea continuă să vină, mai ales că se spune că noaptea dintre 13 spre 14 octombrie este cea mai importantă din acest hram, fiind noaptea în care Cuvioasa face minuni.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cel mai mare pelerinaj ortodox: Peste 42.000 de oameni aşteaptă la coadă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe