Capra neagră, motiv de ceartă între senatori: „Aveţi un demers politicianist”, i-a acuzat un senator pe cei de la USR şi PNL care contestau intervenţia „agriculturii”

Proiectul ce prevedea introducerea caprei negre pe lista speciilor ce nu pot fi vânate a fost respins, miercuri, în Senat, motiv pentru care s-au iscat discuţii în contradictoriu între parlamentari, USR şi PNL reproşând senatorilor PSD că iniţiativa a fost trimisă la comisiile nepotrivite.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Capra neagră, motiv de ceartă între senatori: „Aveţi un demers politicianist”, i-a acuzat un senator pe cei de la USR şi PNL care contestau intervenţia 
 „agriculturii”

Capra neagră, motiv de ceartă între senatori: „Aveţi un demers politicianist”, i-a acuzat un senator pe cei de la USR şi PNL care contestau intervenţia „agriculturii”

Iniţiativa senatorilor şi deputaţilor USR a fost respinsă, cu 33 de voturi „pentru”, 36 ”împotrivă” şi două abţineri.

Iniţiativa prevede abrogarea pct.2 de la litera A din Anexa nr.1, pentru completarea Anexei nr.2, precum şi pentru modificarea pct.5 din Anexa nr.3 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, anume introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate.

„La ora actuală, din cauză că în restul Europei capra neagră este o specie abundentă, datorită înmulţirii libere din cauza lipsei părădătorilor naturali (lupul şi râsul), ea nu mai este o specie protejată în Europa. Spre deosebire e restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6000 de exmplare. Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale.”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

Proiectul a primit un raport comun de respingere, de la comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic şi comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltarea rurală. În opinia senatrorilor USR şi PNL, proiectul nu ar fi trebuit trimis la comisia pentru agricultură.

„Nu am înţeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agricultură. Caprele negre nu au o problemă cu tenerurile agricole. Sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afecetază habitatul caprelor negre, nu invers.(...) Dacă acest raport este unul de respingere, este deoarece în comisia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condiţiile în care, consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în comisia de agricultură, în timp ce în comisia pentru ape, a fost un vot majoritar pentru”, a afirmat Mihai Goţiu, senator USR, miercuri, în plen.

Marcel Vela, senator PNL, i-a susţinut punctul de vedere.

„Acest proiect de lege are o problemă de formă. Raportul a fost trimis la comisia de agricultură. N-am auzit ca în România să fie ferme de agricultură de capră neagră. (...) Aş dori să fac apel la dumneavoastră, nu să vă gândiţi neapărat ce zic alegătorii când se duc în circumscripţii şi află că aţi votat să fie împuşcată capra neagră, ci la dorinţa dumneavoastră de a lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor darurile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu.”, a reiterat liberalul.

În replică, senatorul PSD, Florian Bodog, a declarat că dacă senatorii liberali ar fi prezenţi la procesul legislativ, ar putea influenţa decursul iniţiativei.

„M-a surprins intervenţia politicianistă a domnului senator antevorbitor. Vreau să vă reamintesc că dacă aţi fi prezent, liderii de grup, preşedintele comisiei ar fi prezent, aţi putea solicita transmiterea oricărei iniţiative legislative a oricărei iniţiative la comisiile la care credeţi că trebuie să fie evaluate. Dacă aţi fi fost atent la expunerea de motive a iniţiatorului, şi nu aţi fi stat pe Facebook, aţi fi aflat că în România se respectă reglementările europene, de aceea spun că aveţi un demers politicianist şi aţi spus că nu respectăm reglementările europene şi că doar noi împuşcăm capra neagră, nu despre împuşcarea caprei negre este vorba aici. Discursurile politicianiste le puteţi face la declaraţii politice dimineaţa, miercuri dimineaţa este sesiunea de declaraţii politice, dar nu în plen, să dezinformaţi opinia publică.”, a spus Bodog.

Alina Gorghiu a afirmat că Florian Bodog a preluat cuvântul doar după ce şi-a rezolvat procesul penal.

„Dacă se trezeşte domnul Bodog să fie gureş după ce şi-a rezolvat problema cu urmărirea penală în plenul senatului, e foarte bine. A tăcut până acum, dintr-odată, la dezbateri generale, în loc să vorbească despre proiect, ne ceartă. (...) Dacă aveaţi decenţa grupul PSD să fiţi prezenţi în plen, nu trecea o lună să avem vot pe organice.”, a conchis Gorghiu.

Plenul Senatului a fost suspendat, luni, din lipsă de cvorum, deoarece PSD a părăsit sala, după ce mai multe legi au fost respinse. Printre acestea se numără şi proiectul de lege "Legea resurselor hidrominerale", depus de către Guvern în procedură de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici