Prima pagină » Social » România este prima ţară care sare în ajutorul Greciei în lupta împotriva incendiilor de pădure

România este prima ţară care sare în ajutorul Greciei în lupta împotriva incendiilor de pădure

Iulian Moşneagu
02 iul. 2022, 16:40, Social

Românii, împreună cu alte ţări, inclusiv Rusia şi Turcia, au ajutat Grecia să lupte împotriva incendiilor de vegetaţie de amploare în august 2021, care au izbucnit în toată ţara şi au devastat partea de nord a Evia, a doua insulă ca mărime din Grecia, precum şi sudul peninsulei Peloponez, conform AP.

În acest an, UE a înfiinţat un „proiect pilot de prepoziţionare” menit să conducă la un program permanent de cooperare la nivel european.

Intensificăm pregătirea pentru sezonul incendiilor de pădure în Europa. Începând de astăzi, +200 de pompieri din întreaga Europă vor fi poziţionaţi strategic în Grecia pentru a se alătura rapid forţelor naţionale înainte ca incendiile să scape de sub control„, a scris vineri pe Twitter Janez Lenarcic, succesorul lui Stylianides în funcţia de comisar european pentru gestionarea crizelor.

Pompierii români, care au adus cu ei cinci maşini de pompieri, vor acţiona în regiunea Attica, care include capitala Atena, până la 31 iulie.

Cei care au sosit vineri vor fi înlocuiţi de un număr egal de pompieri români la 15 iulie. Locul lor va fi luat în august de un contingent francez de 25 de persoane.

O echipă de 16 pompieri bulgari, cu patru maşini de pompieri, a sosit de asemenea vineri în oraşul Larissa, în centrul Greciei, şi a fost întâmpinată de autorităţile locale şi de ofiţerii Serviciului de pompieri. Bulgarii vor rămâne în zonă pe tot parcursul lunii iulie.

La 15 iulie, 16 pompieri germani vor începe să opereze în Peloponez; aceştia vor fi înlocuiţi la începutul lunii august de 14 pompieri norvegieni şi 24 de pompieri finlandezi, care vor fi înlocuiţi o dată, la jumătatea lunii august, de un număr egal de compatrioţi ai lor.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, ajutate de vremea caldă şi uscată şi de vânturile puternice frecvente. Schimbările climatice înseamnă, de asemenea, că sezoanele de incendii de vegetaţie devin şi ele mai lungi.