Captură record de cocaină în portul Constanţa. Drogurile erau ascunse în fructe congelate

O captură record de cocaină a fost realizată în portul Constanţa. Drogurile erau ascunse în fructe congelate şi urmau să fie transportate pe cale rutieră în Olanda. Containerul a sosit în România în luna septembrie venind din Ecuador.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Captură record de cocaină în portul Constanţa. Drogurile erau ascunse în fructe congelate

Sursa foto: Politia Romana

Potrivit anchetatorilor români, operaţiunea numită Exotic a început în luna august. Este o acţiune realizată în comun de D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, D.I.I.I.C.O.T., B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime, I.G.P.F. şi Autoritatea Vamală Română.

Ulterior, la data de 18 septembrie 2024, un container, ce a fost importat din Ecuador, de către o societate comercială din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanţa.

„Sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime şi D.O.S. au efectuat activităţi specifice de investigare, pentru strângerea probatoriului necesar în cauză. Activităţile de strângere a probatoriului au fost deosebit de complexe şi au necesitat resurse însemnate, umane, de timp şi sacrificiu personal din partea celor implicaţi în investigaţie. Pe parcursul cercetărilor, au fost identificaţi cu rapiditate doi cetăţeni români, de 33 şi 36 de ani, cercetaţi pentru implicare în activitatea infracţională”, au transmis poliţiştii.

Tot pe 18 septembrie, după realizarea formalităţilor vamale, containerul a fost transportat în municipiul Aiud. 71 de butoaie conţinând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific.
Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim suspect care conţinea 75 de butoaie din metal, iar cantitatea netă a unui butoi era de aproximativ 200 kg, au stabilit anchetatorii. Toată activitatea a fost monitorizată atent de echipele D.O.S., D.C.C.O. - Serviciul Antidrog şi S.C.C.O. Porturi Maritime.

În urma activităţilor desfăşurate, a reieşit faptul că transportul avea ca destinaţie Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie. La data de 23 septembrie , autocamionul care a transportat cantitatea de pulpă de fructe congelată a sosit în Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, unde, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, a fost oprit.

Ulterior, poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa – S.C.C.O.P.M., B.C.C.O. Timişoara şi S.C.C.O. Arad, împreună cu echipe mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române şi poliţişti de frontieră, „au desfăşurat activităţi pentru controlul fizic total al bunurilor transportate, cu bănuiala rezonabilă că în interiorul produselor congelate ar fi disimulată o cantitate importantă de cocaină”.

În urma efectuării controlului autocamionului, în butoaiele care conţineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe, a fost descoperită cocaină. Ulterior capturii de droguri, echipe ale D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Alba Iulia şi S.C.C.O. Porturi Maritime, împreună cu echipe ale Direcţiei Operaţiuni Speciale şi cu sprijinul Jandarmeriei Române, au intervenit pentru prinderea membrilor grupării şi pentru efectuarea a trei percheziţii domiciliare.

„Membrii grupării ar fi amenajat şi un depozit în municipiul Aiud, pentru a depozita o parte din transportul suspect. La acea locaţie, au fost descoperite 4 butoaie din metal şi 88 de cutii ce conţineau fructe congelate (aproximativ 880 kg.). Trei persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-S.T. Constanţa, în vederea audierii şi luării de măsuri legale. Faţă de doi bărbaţi, procurorii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă a celor 2”, au precizat anchetatorii.
Activitatea a fost desfăşurată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici