Carabulea: Domne eu sunt un om cu înţelepciune. Structurile consolidate dau rezultate - referat DNA

Ilie Carabulea îi spune, în cadrul unei discuţii telefonice, lui Marian Mîrzac, că el e "un om cu înţelepciune" şi că "structurile consolidate dau rezultate", potrivit referatului procurorilor DNA, care i-au reţinut marţi pe cei doi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni

Urmărește
486 afișări
Imaginea articolului Carabulea: Domne eu sunt un om cu înţelepciune. Structurile consolidate dau rezultate - referat DNA

Ilie Carabulea (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, şi Radu Mustăţea, membru în CA al acestei companii, au fost reţinuţi, marţi seară, de procurorii anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Conform referatului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cadrul unui dialog telefonic purtat în 28 mai 2013, de Carabulea şi Mîrzac, este reliefată "relaţia de simbioză dintre cei doi inculpaţi".

"Carabulea Ilie: Deci staţi liniştit ... ă, am rugămintea consideraţi ca... un moment nepotrivit şi să daţi uitării şi trecutului orice fel de altă stare de spirit, deci decât pe cea care o cunoaşteţi care o fost în regulă, că... ă... am fost o echipă puternică care am avut rezultate şi care în continuare ă... ă... construcţia făcută, structurile... consolidate dau rezultate.

Mîrzac Marian: Sigur. Cum reuşiţi dumneavoastră să-mi ridicaţi moralul de fiecare dată nu ştiu...

Carabulea Ilie: (râde)... nu, domne eu sunt un om cu înţelepciune... (râde).

Mîrzac Marian: Asta e. Exact, exact."

Mai mult decât atât, precizează anchetatorii în documentul citat, atât Carabulea, cât şi Mîrzac şi-au luat măsuri de siguranţă pentru a ascunde aceste relaţii care excedau cu mult relaţiile profesionale, stabilind întâlniri fie în zone izolate, precum Aerodromul Cisnădioara, fie locuri publice intens circulate - cum ar fi parcarea mall-ului AFI Cotroceni.

În cadrul aceluiaşi referat apar şi discuţii purtate de fostul director general al Carpatica Asig şi soţia ministrului Finanţelor, Laura Chiţoiu, acuzată că, în calitate de director în cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), ar fi ajutat o persoană să ocupe funcţia de director general la o societate de asigurări.

Din dialogurile purtate între aceştia reiese faptul că soţia lui Chiţoiu intervine nu doar pentru a devansa data intervievării Inei Crudu, dar şi pentru ca persoanele desemnate în comisie să nu pună întrebări incomode.

"Chiţoiu Laura: Mhî. Eu pe la nouă jumate ajung.

Mîrzac Marian: Sau, mă rog, nouă jumate ajung şi eu şi vedem unde-o ţinem. Ori îl ...

Chiţoiu Laura: Mhî. Păi da, că nu vreau s-o ţin la mine ...

Mîrzac Marian: Nu, nu. Nu cu alte persoane de faţă, normal.

Chiţoiu Laura: Păi da, păi la mine eu ... sunt zece acolo, ce să fac!

Mîrzac Marian: Sau chiar dac-o fi, îi scoatem p-ăia din ... sus, din sala de consiliu, îi scoatem p-ăia afară pentru o oră, cât o dura povestea asta, da, oricum, las că mă ocup eu mâine dimineaţă.

Chiţoiu Laura: Ce o oră fată(?), o oră ... îţi dai seama că ... juma de oră că ... sper să nu se-apuce ăsta la povestit. Adică, eu sper să dureze puţin.

Mîrzac Marian: Da ...

Chiţoiu Laura: Păi da de asta vreau să-ţi zic, să ştii şi tu. Eu ajung pe la nouă jumate, dar, dacă e, să ştii şi tu că am nevoie de-o sală.

Mîrzac Marian: Mă ocup eu mâine Laura, când ajung acolo, şi ...

Chiţoiu Laura: Da? OK.

Mîrzac Marian: Crezi c-ar fi bine să bag şi eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.

Chiţoiu Laura: Păi, da. Păi de ce să nu bagi, ce-are?"

Carabulea, Mîrzac, şi Mustăţea au fost prezentanţi miercuri Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorii urmează să decidă dacă ei vor fi sau nu cercetaţi în libertate.

DNA precizează că Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În cazul lui Mustăţea - membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi", arată anchetatorii.

DNA susţine că Ilie Carabulea l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie în intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. "Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii de asigurări deţinute în mod indirect de Carabulea Ilie şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", mai arată procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, finanţatorul grupării infracţionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

"Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF. Concret, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare", mai precizează DNA.

Anchetatorii susţin că în schimbul acestor foloase, Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul ASF în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

"La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar în cadrul ASF, la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat către ASF de o angajată a societăţii de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor ASF de către angajaţi ai societăţii. În acelaşi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituţiei numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax şi l-a şters din memoria aparatului. Situaţia în care respectivul document ar fi fost adus la cunoştinţă conducerii ASF ar fi impus declanşarea, în mod obligatoriu, a unui control activităţii societăţii de asigurări", au precizat anterior procurorii anticorupţie.

DNA a mai arătat că în perioada martie - aprilie 2013, un funcţionar cu atribuţii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii instituţiei care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus, marţi după-amiază, la sediul central al DNA.

Tot din Sibiu au fost ridicate de anchetatori, în vederea audierii la Bucureşti, două persoane, între care Ina Crudu, actualul director general al Carpatica Asig.

Pe de altă parte, soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, este urmărită penal, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Procurorii DNA au făcut, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Surse judiciare au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici