Prima pagină » Social » SUA: anchetatorilor le-au trebuit 52 de ani să identifice autorul unui jaf comis asupra unei bănci

SUA: anchetatorilor le-au trebuit 52 de ani să identifice autorul unui jaf comis asupra unei bănci

Autorul unuia dintre cele mai faimoase jafuri bancare din America a fost identificat după 52 de ani de căutări, au anunţat autorităţile, citate de BBC.
SUA: anchetatorilor le-au trebuit 52 de ani să identifice autorul unui jaf comis asupra unei bănci
Dorin Oancea
15 nov. 2021, 07:45, Social

Ted Conrad era casier la Society National Bank din Cleveland, Ohio, şi a jefuit banca în iulie 1969.

El a dispărut cu 215.000 de dolari, în valoare de 1,7 milioane de dolari în prezent.

Anchetatorii de la US Marshals Service au declarat că acesta a dus ulterior o viaţă liniştită şi modestă.

Conrad, care a murit în luna mai din cauza unui cancer pulmonar, avea 20 de ani când a comis jaful. Se pare că a profitat de securitatea slabă a băncii, ieşind cu banii într-o pungă de hârtie maro în timp ce sucursala se închidea într-o vineri.

Două zile mai târziu, când ceilalţi angajaţi ai băncii şi-au dat seama că banii dispăruseră, Conrad dispăruse deja.

Căutarea sa a durat mai bine de o jumătate de secol şi a apărut în emisiuni de televiziune precum America’s Most Wanted şi Unsolved Mysteries.

Potrivit Serviciului de Poliţie Judiciară, Conrad le-ar fi spus prietenilor despre planurile sale de a jefui banca şi s-a lăudat cât de uşor ar fi să o facă. El ar fi fost obsedat de filmul 1968 al lui Steve McQueen „The Thomas Crown Affair”, pe care l-a vizionat de peste o duzină de ori în timpul pregătirii pentru jaf.

Şerifii spun că, după dispariţie, Conrad şi-a schimbat numele în Thomas Randele şi a fugit în Washington DC şi Los Angeles, înainte de a se stabili în cele din urmă într-o suburbie din Boston, la aproximativ 1.000 km de locul crimei.

Anchetatorii spun că, ulterior, a dus o viaţă liniştită şi modestă.

Cazul a rămas nerezolvat timp de zeci de ani, până când anchetatorii, alertaţi de apariţia necrologului lui Randele într-un ziar, au reuşit să facă legătura între actele pe care acesta le depusese în anii 1960 şi documentele pe care „Randele” le completase mai recent.