Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, focul izbucnit în zona Vadu, aflată în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a pornit de la o ţigară aruncată în zona de vegetaţie, iar apoi incendiul s-a extins cu repeziciune din cauza vântului puternic.
De asemenea, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a început o evaluare la faţa locului pentru a stabili dimensiunea reală a pierderilor ecologice rezultate în urma incendiului.
Conform primelor estimări, cele mai afectate ar fi fost reptilele, şerpii, broaştele şi insectele, care nu s-au putut putut retrage la timp din faţa flăcărilor, şi mai puţin păsările din zonă care au putut să-şi ia zborul.
Focul în zona Vadu a izbucnit, sâmbătă, în jurul orei 15.00, iar la faţa locului s-au deplasat trei autospeciale din cadrul ISU Dobrogea.
Intervenţia pompierilor a fost îngreunată atât din cauza vântului puternic, care şi-a schimbat de mai multe ori direcţia de la izbucnirea focului, cât şi de faptul că terenul în zonă este accidentat şi mlăştinos.
Intervenţia s-a încheiat după mai bine de 24 de ore, iar în incendiu au ars aproximativ 300 de hectare de vegetaţie.
Valoarea pagubelor produse nu a fost, deocamdată, estimată.