- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.10.2013, 18:13)
- Ovidiu Bărbulescu
Care este CAUZA cutremurelor de la Galaţi. RAPORTUL cu explicaţiile specialiştilor
Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, afirmă că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică, dar pânza freatică ridicată a "amplificat" semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.
Urmărește
5822 afișări
Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
UPDATE Costoiu: Inundaţiile nu au cauzat cutremurele din Galaţi, dar le-au amplificat
Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, susţine că, potrivit raportului specialiştilor, cutremurele din Galaţi au fost de natură tectonică, nu au legătură cu cele din Vrancea şi nu au fost generate de foraje sau de inundaţii, dar acestea din urmă au amplificat efectul în comuna Izvoarele.
Potrivit raportului, prezentat, vineri, în şedinţa de guvern, cauzele numeroaselor seisme înregistrate într-un interval scurt în câteva comune din Galaţi sunt naturale, respectiv de natură tectonică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Seismele din Galaţi nu au fost provocate de cele din Vrancea şi nici nu le-au influenţat pe acestea din urmă, având în vedere că în Vrancea se produc la peste 150 kilometri, iar în Galaţi au fost înregistrate la 4-5 kilometri. Dimpotrivă, seismele din Vrancea au contribuit la detensionarea celor din Galaţi, susţin specialiştii.
De asemenea, seismele din Galaţi nu au fost cauzate de foraje având în vedere că acestea au fost realizate cu mult timp în urmă, la adâncimi care nu depăşesc 1.500 de metri, iar la circa 2.500 de metri există un strat cristalin foarte dur.
Costoiu a arătat că nici inundaţiile recente nu ar fi putut declanşa seismele din comunele gălăţene deoarece viitura nu a stagnat, iar apa nu putea pătrunde la 5.000 de metri. Potrivit raportului, însă, inundaţiile au amplificat, prin două canale subterane, efectul seismelor la Izvoarele.
"Raportul prezintă faptul că, datorită inundaţiilor, două zone din centrul comunei Izvoarele au favorizat şi amplificat undele seismice. Seismele au epicentrul între 5 şi 10 kilometri, apa nu a ajuns la 5-10 kilometri, dar a ajuns în stratul superficial care a permis transformarea celor două canale de roci nesedimentate în amplificator pentru transmiterea acestor seisme", a afirmat Costoiu.
Începând cu data de 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.
Costoiu: Cauza principală a cutremurului este una tectonică
"Cauza principală a cutremurului este una tectonică, aşa cum am spus. Pânza freatică a amplificat semnalul sonor. Pânza freatică ridicată a amplificat semnalul sonor în zona Izvoarele şi, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumită parte a satului Izvoarele", a explicat Costoiu în Guvern.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul să fie prezentat public pentru a exista date ştiinţifice şi nu tot felul de "prostii" prezentate la televiziuni de "exaltaţi".
"O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucururi serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete", a spus premierul.
El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuinţelor.
"În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte...", a spus Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe