Unii mizează totul pe micul dejun, iar alţii preferă să rezerve cea mai mare parte a caloriilor pentru prânz sau pentru cină. Totuşi, când este cel mai bun moment pentru a mânca?
Un studiu prezentat în urmă cu câteva zile la ENDO 2023, întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Endocrinologie, a încercat să răspundă la această întrebare.
Pentru a contracara creşterea în greutate, pentru a îmbunătăţi fluctuaţiile de glucoză, ar trebui să ne obţinem majoritatea caloriilor zilnice la începutul zilei.
„Acest tip de dietă, prin efectul său asupra zahărului din sânge, poate împiedica persoanele cu prediabet sau obezitate să progreseze spre diabet de tip 2”, explică autorul principal, Joanne Bruno, cercetător în endocrinologie la NYU Langone.
Cercetătorii s-au concentrat pe hrănirea limitată în timp (eTRF), care implică limitarea caloriilor la primele 8 ore ale zilei. Această formă de post intermitent este cunoscută pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardio-metabolice şi a nivelului de zahăr din sânge.
Însă, echipa a vrut să înţeleagă dacă aceste îmbunătăţiri au fost legate de pierderea în greutate sau de strategia de post, comparând eTRF (80% din caloriile consumate înainte de ora 13.00) cu un model de alimentaţie normal (50% din caloriile consumate după ora 13.00). S-au analizat reacţiile a 10 participanţi cu pre-diabet şi obezitate.
Pacienţii au fost repartizaţi aleatoriu fie la eTRF, fie la regimuri de dietă normală în primele 7 zile, apoi la regimuri inversate pentru următoarele 7 zile. Toţi au primit alimente pentru a satisface nevoile calorice pentru menţinerea greutăţii.
Şi toţi au purtat dispozitive de monitorizare pentru a verifica glicemia (zahărul din sânge) în timpul studiului. „Am redus timpul în care participanţii au avut niveluri ridicate de zahăr din sânge cu doar o săptămână de hrănire cu eTRF”, explică dr. José O. Alemán, profesor la Departamentul de Medicină de la Şcoala de Medicină Grossman din NYU.
„Rezultatele arată că consumul de mai multe calorii mai devreme în timpul zilei reduce timpul de creştere a zahărului din sânge, îmbunătăţind sănătatea metabolică generală”, zice specialistul.
Alemán şi colegii săi au descoperit că greutatea participanţilor a rămas stabilă pe tot parcursul studiului. Dar hrănirea timpurie limitată a dus la o scădere a amplitudinii medii a excursiei glicemice (glucoză > 140 mg/dL).
„Pe baza acestor date, eTRF ar putea fi o strategie alimentară utilă pentru prevenirea diabetului”, conchide dr. Bruno, care precizează însă că „sunt necesare studii suplimentare, pentru a înţelege beneficiul real general al acestor strategii de intervenţie”.
George Youssef, un investitor şi consultant în vârstă de 36 de ani, vine să susţină studiul. El a povestit pentru Men’s Health cum a reuşit să slăbească 30 kg, trecând de la o greutate de 102 kg la 71 kg, într-o perioadă de aproximativ 9 luni, presărate cu două luni de „odihnă”. Principalele schimbări au vizat orele de masă şi câteva obiceiuri sănătoase mici, reglaje fine, dar eficiente.