Care este diferenţa între gripa sezonieră, gripa aviară, gripa porcină şi gripa pandemică?
Virusurile gripale circulă în mod obişnuit în mediul uman şi animal. Tulpini diferite pot cauza boală la oameni, păsări şi porci.
Care este diferenţa între gripa sezonieră, gripa aviară, gripa porcină şi gripa pandemică? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Gripa sezonieră este cauzată de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească în populatia umana (gripa umană). Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află în circulaţie, şi această imunitate poate fi crescută în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier.
Gripa aviară este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la păsări. În mod similar gripa porcină este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecţia la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleaşi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii şi animalele pot schimba între ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea virusurilor gripale umane şi animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta şi a se transmite la oameni. În acest caz, oamenii pot să nu aibă deloc imunitate faţă de acest virus nou.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Gripa pandemică este definită ca fiind apariţia unui nou virus gripal care se răspândeşte cu uşurinţă la oamnei. Când apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturală pentru a fi protejaţi împotriva lui. Ca urmare, există riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariţia unei pandemii de gripă daca virusul se transmite cu uşurinţă de la om la om, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
România a confirmat, în ultimele 24 de ore, 26 de cazuri noi de infecţie cu gripa AH1N1, numărul total de cazuri confirmate ajungând astfel la 581, nefiind înregistrat niciun deces, potrivit statisticilor oficiale.
Specialiştii spun că numărul mare de cazuri confirmate în această perioadă este cauzat de pătrunderea şi răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivităţile de copii şi tineri din județele Iaşi, Dolj, Prahova şi din municipiul Bucureşti.
La nivel mondial, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 18 decese, numărul total de decese înregistrate fiind de 6.171. Au fost raportate primele decese în Austria şi Croaţia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO