Care este legătura dintre diabetul matern şi riscul de obezitate al copilului STUDIU

  • Copiii ai căror mame au avut diabet de tip 1 sau 2 pe durata sarcinii au o greutate cu 10% mai mare până la împlinirea vârstei de 10 ani decât cei ai căror mame nu au avut boala.
  • Cel puţin, asta este concluzia unui studiu recent realizat de către cercetători americani din domeniul Pediatriei
  • Analiza acestora a inclus 218.000 de copii născuţi între anii 2008 şi 2015.
Urmărește
562 afișări
Imaginea articolului Care este legătura dintre diabetul matern şi riscul de obezitate al copilului STUDIU

Diabetul mamei influenţează sănătatea copilului FOTO Profimedia

Concret, faptul că micuţii iau în greutate cu 10% mai mult decât copiii ai căror mame nu au suferit de diabet în timpul sarcinii îi predispune la obezitate. Asta susţine o echipă de cercetători americani, al căror studiu a fost publicat în revista ştiinţifică „Pediatric Obesity” şi citat de upi.com
 
Până la împlinirea vârstei de 10 ani, copiii femeilor care au diabet ajung să aibă un index al masei corporale apropiat de valoarea 23, arată datele. Comparativ, copiii ai căror mame nu au avut diabet pe perioada sarcinii au în general, indexul 20.
 

Obezitatea la vârste mici, predecesoarea unor boli mai grave

 
„Recomandăm mamelor cu diabet în timpul sarcinii să-şi ţină sub observaţie nivelurile de zahăr din sânge şi să se asigure că, primind sprijinul medicilor, vor ajunge la niveluri normale ale acestuia”, spune co-autoatrea studiului, Anny Xiang.
 
Cercetătoarea adaugă, totodată, faptul că nivelul mare de zahăr în sânge pe perioada sarcinii nu este bun pentru fetus şi poate duce la efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii acestuia. 
 
Doar în Statele Unite, circa 20% din copii au risc de obezitate, făcându-i mai predispuşi la probleme  de sănătate precum boli cardiace şi diabet, conform Centrului pentru Controlul Bolilor. 
 
În plus, copiii care sunt obezi tind să aibă problema aceasta pe măsură ce înaintează în vârstă, mai punctează autorii studiului. 
 
Oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă modul prin care diabetul mamei ajunge să influenţeze greutatea copilului, dar se pare că ar fi atribuit „programării fetale”, adaugă Xiang. 
 
Cercetarea a urmărit datele de la 218.000 copii născuţi între 2008 şi 2015. 
 

Ce e de făcut 

Femeile însărcinate ar trebui să aibă grijă la ce alimentaţie au şi să fie atente la nivelul zahărului în sânge.
 
Apoi, pentru a reduce riscul de obezitate, părinţii îi pot ajuta pe copii să aibă o dietă sănătoasă, o viaţă activă, cu mult sport. „Părinţii pot fi modele pentru copii”, conchide Xiang.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici