Este sau nu marele urs brun Arthhur cel ucis de prinţul Emanuel von and zu Liechtenstein? Aceasta este noua dilemă a cazului care a ţinut pe jar România pe durata acestei săptămâni.
După ce o perioadă a stat la cutie, prinţul-vânător a ieşit cu precizări, într-o scrisoare despre care a relatat cotidianul austriac „Kronen Zeitung”. Emanuel susţine că ursul împuşcat de puşca lui nu este Arthur, ci o femelă care îi teroriza pe localnici şi de care aceştia oricum ar fi vrut să scape, ca să nu le mai tulbure liniştea.
Activiştii din România n-au însă dubii. Susţin cu tărie că blana ursului Arthur, care ar fi fost vânat de prinţul din Austria, este acum la prelucrare la un tăbăcar din Târgu Secuiesc, care s-a minunat când a văzut-o, susţinând că niciodată n-a avut de-a face vreodată cu o piele atât de mare. Tăbăcarul pregăteşte blana ursului pentru ca aceasta să ajungă apoi la vânător, care, cel mai probabil, o va atârna pe perete.
Ministrul mediului, Tanczos Barna, a afirmat că blana şi capul ursului – elemente de trofeu – se află în România, dar dădea asigurări că exportul lor este interzis şi, deci, nu vor ajunge la prinţul din Austria.
Potrivit lui Gabriel Păun, preşedintele ONG-ului Agent Green, nu este nicio îndoială că animalul vânat este Arthur, în ciuda faptului că prinţul neagă cu vehemenţă, pretinzând că are dovezi video care îi confirmă spusele şi se declară dispus să colaboreze cu autorităţile, pentru a lămuri cazul.
„Deci este vorba de Arthur, nu ştiu despre ce vorbeşte prinţul acolo. Cred că putea să iasă cu o reacţie un pic mai deşteaptă, pentru că tot ce face este să sporească misterul şi să deschidă portiţa unor noi scenarii, care va ţine subiectul pe tapet încă nişte zile bune, până se va face lumină în acest caz”, a declarat vineri seara, la Digi24, Gabriel Păun, activist la Agent Green.
Există posibilitatea ca prinţul să fi omorât doi urşi? Ar fi ilegal, întrucât cu o singură derogare poate fi vânat un singur exemplar.