- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care este oraşul care a devenit "Capitala Earth Hour România 2012" - FOTO
Municipiul Bistriţa a devenit "Capitala Earth Hour România 2012", învingând, în finală, Timişoara şi Iaşi, după ce vineri, în decurs de opt ore, bistriţenii au reuşit să adune peste 16 tone de deşeuri din plastic. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a declarat, sâmbătă, că este foarte fericit de reuşită.
"Capitala Earth Hour România 2012" - Timisoara(Imagine: Vava Marius Ionut/Mediafax Foto)
Bistriţenii au adunat, vineri, între orele 8.00 - 16.00, 3.446 de saci cu PET-uri, adică 16,7 tone, în timp ce Timişoara a adunat 3,86 de tone, iar locuitorii din Iaşi 2,32 de tone, potrivit organizatorilor concursului - WWF România.
"Ne înclinăm în faţa bistriţenilor, care au dat dovadă de o mobilizare de neimaginat. Felicitări, Bistriţa, Capitala Earth Hour 2012!", a transmis WWF România bistriţenilor după ce a anunţat rezultatele finale.
"Sunt foarte bucuros, ştiam încă de vineri seară că nu aveam cum să pierdem. Am câştigat detaşat. Sunt bucuros pentru această mobilizare exemplară. Cei din Iaşi au contestat victoria noastră, solicitând să prezentăm facturi pentru cantităţile de PET-uri predate. Am prezentat tot ce trebuia şi lucrurile s-au lămurit. Ziua de 31 martie va fi una încărcată, pentru că avem şi Târgul de Paşti", a spus primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ion Cristoiu: Motivul amânării datei alegerilor prezidenţiale este că Trump nu a arătat cu degetul spre un candidat sau altul
-
Crăciunul pe stil vechi. Milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului
-
Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 53 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest
El le-a mulţumit elevilor din Bistriţa, în special celor de la Grupul Şcolar Agricol, care au adunat PET-uri inclusiv din cimitir ca să câştige premiul de 500 de lei pentru cea mai harnică şcoală. Şcoala de pe locul al doilea va primi 300 de lei, iar cea de pe locul al treilea suma de 200 de lei.
Un număr de 20 de oraşe au intrat iniţial în cursa pentru "Capitala Earth Hour România 2012". Este vorba de Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Timişoara şi Vaslui.
În finală au rămas Timişoara, Iaşi şi Bistriţa, care au obţinut cele mai bune rezultate la cele trei categorii de evaluare: iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii trecuţi, cele care urmează a fi implementate în viitorul apropiat şi planurile pentru organizarea Orei Pământului.
Bistriţa va găzdui evenimentul oficial Ora Pământului la nivel naţional, va beneficia de promovare şi va avea prioritate în dezvoltarea altor acţiuni sub egida WWF România. Primarul oraşului câştigător va primi, în 31 martie, plachetele cu titlul "Capitala Earth Hour România 2012", care vor putea fi afişate la intrarea în localitate.
În 31 martie, în intervalul orar 20.30 - 21.30, la Bistriţa vor avea loc mai multe acţiuni sub egida evenimentului Ora Pământului.
Astfel, va fi organizată o şedinţă foto pentru "postere angajament" la care vor fi invitaţi să participe copii, tineri şi adulţi, agenţi economici locali, ONG-uri locale cu profil de protecţia mediului, oficialităţi şi personalităţi locale care vor să se implice voluntar în derularea unei campanii participative de promovare a unui comportament zilnic pro-economisire de energie.
Fiecare participant va fi invitat să îşi calculeze amprenta de CO2 şi se va monitoriza timp de un an nivelul amprentei personale de CO2.
Angajamentele trebuie luate pe o perioadă de un an şi pot fi de tipul:
"Mă angajez să reduc consumul de energie în casă cu x%", "Mă angajez să menţin temperatura camerei casei mele la 19 C", "Mă angajez să cumpăr aparate de uz casnic eficiente energetic", "Mă angajez să închid dispozitivele electrice atunci când nu le utilizez", "Mă angajez să reutilizez pungile de cumpărături", "Mă angajez să învăţ copiii cum să economisească energia", "Mă angajez să tipăresc mai puţin la imprimantă", "De azi merg pe jos cu copiii la şcoală".
Posterele realizate vor fi afişate în locuri publice dovedind astfel că orice persoană, prin gesturi mărunte, poate contribui la reducerea emisiilor de CO2.
Între orele 20.00 şi 20.30, va avea loc un tur ciclistic cu deviza "Bistriţa 60+" la care vor participa "60+" biciclişti care vor purta steguleţe inscripţionate cu mesaje precum: "Stinge şi tu lumina!", "Earth Hour 2012", "Bistriţa 60+".
Totodată, se va stinge lumina în centrul istoric al municipiului Bistriţa, în Piaţa Unirii şi Piaţa Florilor, la toate sediile în care funcţionează primăria, în unităţile de învăţământ, în alte instituţii şi organizatii care aderă la această campanie.
În zona pietonală din centrul istoric se vor aprinde candele/lămpi solare.
De asemenea, vor fi organizate un spectacol folk luminat de candele, acrobaţii cu foc şi vor fi lansate baloane cu aer cald, luminate şi inscripţionate cu mesajul "Bistriţa 60+".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO