- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2021, 10:19)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care este percepţia românilor faţă de liberalizarea pieţei de energie electrică STUDIU
88% din români declară că ştiau că piaţa de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021, iar 64% din respondenţi spun că intenţionează să păstreze acelaşi furnizor de energie electrică, arată un studiu al Reveal Marketing Research.
Urmărește
763 afișări
Care este percepţia românilor faţă de liberalizarea pieţei de energie electrică STUDIU
Studiul Reveal Marketing Research a arătat că 88% din români declară că ştiau că piaţa de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021, 7% spun că nu ştiau de schimbare, iar 5% dintre respondenţi au refuzat să răspundă.
69% din respondenţi declară că ştiu ce presupune liberalizarea pieţei de energie electrică, în schimb 20% din aceştia nu ştiu ce înseamnă. Potrivit studiului, 44% dintre români declară că nu au înţeles prea bine care sunt schimbările aduse de liberalizarea pieţei de energie electrică, iar 11% spun că nu au înţeles deloc. În schimb, 41% din respondenţi afirmă că au înţeles bine ce presupun aceste modificări. 4% spun că le este clar totul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Întrebaţi pe ce tip de piaţă sunt clienţi, 43% din români au spus că se află pe piaţa reglementată, comparativ cu 26% care declară că sunt pe piaţa concurenţială.
31% din români nu ştiu unde sunt clienţi. Persoanele educate, cu venituri medii şi mari afirmă în mai mare măsură că sunt clienţi pe piaţa reglementată – peste jumătate dintre tinerii profesionişti (53%) şi aproximativ acelaşi procent dintre familiile moderne (51%).
65% din români cred că preţurile vor fi afectate în mare şi în foarte mare măsură de această schimbare. Întrebaţi în ce fel, 83% din respondenţi cred că preţurile vor creşte ca urmare a liberalizării.
Deşi prevederile legii privind liberalizarea pieţei de energie electrică au fost modificate în iulie 2020, aproape jumătate dintre respondenţi (48%) spun că au aflat despre acest lucru în perioada septembrie-decembrie 2020. În schimb, o treime dintre români (33%) a aflat despre liberalizarea pieţei de energie abia după 1 ianuarie 2021. 10% dintre respondenţi au refuzat să răspundă, întrebaţi când au aflat despre schimbările cu privire la piaţa de energie electrică.
- Mai mult de jumătate dintre români (54%) declară că au aflat despre renunţarea la piaţa reglementată de energie electrică de la televizor.
- Aproape un sfert dintre români (24%) declară că au fost informaţi de către furnizorul lor de energie electrică cu privire la noua lege. Platformele de ştiri online au fost o sursă de informare cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrica pentru peste o treime dintre respondenţi (34%).
- Reţelele de socializare au fost menţionate de doar 17% din respondenţi atunci când au fost întrebaţi de unde au aflat despre liberalizare. În schimb, 13% dintre români spun că au aflat de la rude, prieteni sau cunoştinţe despre aceste schimbări pe piaţa de energie.
Din totalul eşantionului, 44% din respondenţi declară că au fost informaţi de către furnizorul lor de energie electrică privind trecerea la piaţa concurenţială. La polul opus, 45% afirmă că furnizorul nu i-a informat.
Deşi foarte mulţi români spun că nu au fost informaţi de către furnizorul de energie electrică legat de piaţa concurenţială, totuşi nu renunţă la acesta: 64% din respondenţi spun că intenţionează să păstreze acelaşi furnizor de energie electrică în continuare. Doar 6% dintre români declară că intenţionează să îşi schimbe furnizorul.
Un procent semnificativ este cel al nehotărâţilor: 25% din români nu s-au decis încă cum să procedeze, iar 5% au refuzat să răspundă la această întrebare. Dintre segmente, 71% din persoanele educate, cu copii (familiile moderne) spun că vor rămâne la acelaşi furnizor, fata de 58% dintre familiile tradiţionale cu acelaşi răspuns.
Conform Reveal Marketing Research, întrebaţi dacă intenţionează să îşi schimbe furnizorul, 84% din respondenţi spun că se vor informa cu privire la procedura de mutare direct la furnizor. Informaţiile culese de la familie, prieteni sau cunoscuţi au fost selectate de 48% din români. Presa a fost menţionată de doar 22% din respondenţi atunci când se gândesc la sursele lor de informare pentru procedura de mutare.
Peste jumătate dintre români (53%) declară că modalităţile de informare a publicului cu privire la noua piaţă concurenţială de energie electrică au fost nesatisfăcătoare. Cei care au evaluat informarea publicului drept „bună şi foarte bună” au fost doar 18% din respondenţi. Seniorii pensionari şi familiile moderne sunt segmentele care se arata cele mai nemulţumite de acest aspect – 66%, respectiv 65% au selectat opţiunea „nesatisfăcător” în legătură cu informarea oamenilor despre liberalizare.
Întrebaţi cine cred că este responsabilul principal pentru nivelul de informare a publicului, 52% din români au menţionat ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi autorităţile statului. 38% din români au menţionat furnizorul de energie electrică. Dintre segmente, aproape jumătate dintre tinerii profesionişti (49%) spun că responsabilitatea aparţine furnizorului.
Doar 9% din respondenţi îndreaptă responsabilitatea asupra presei.
Dintre consumatorii vulnerabili (cei care au un consum mediu de sub 55kW/lună, potrivit ANRE), 65% din aceştia spun că au fost informaţi de către furnizorul lor de schimbările pe piaţa de energie, comparativ cu 26% care declară contrariul. 9% dintre consumatorii vulnerabili au refuzat să răspundă la întrebare. Peste jumătate dintre cei aflaţi în categoria consumatorilor vulnerabili (55%) spun că intenţionează să rămână la acelaşi furnizor, iar 34% dintre ei nu s-au hotărât încă. Un procent de doar 7% dintre cei cu un consum de sub 55 kW/lună afirmă că intenţionează să schimbe furnizorul de energie. 4% dintre aceiaşi consumatori au refuzat să răspundă.
În ceea ce priveşte nivelul de informare, 56% din consumatorii vulnerabili îl evaluează, la rândul lor, ca fiind „nesatisfăcător”, comparativ cu 20% dintre aceştia care spun că modalităţile de informare au fost „bune şi foarte bune”.
Mai mult de jumătate (58%) dintre cei cu un consum de sub 55 kW/lună spun că nu prea au înţeles care sunt schimbările aduse de liberalizarea pieţei de energie electrică, iar 17% spun că nu au înţeles deloc. Un sfert dintre ei (25%) declară că au înţeles foarte bine modificările.
Metoda folosită pentru studiu a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview). Au fost derulate 1.011 interviuri online cu respondenţi cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban şi rural în perioada 19-25 ianuarie 2021. Eroarea de eşantionare este de +/- 3%. Nivel de încredere 95%.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe