Care este starea persoanelor rănite grav în accidentul din Muntenegru

O persoană din cele rănite grav în accidentul din Muntenegru este în continuare în comă la Spitalul Floreasca, la peste două luni de la tragedie, iar alte două, internate la Spitalul Universitar de Urgenţă, au ieşit din această stare, au declarat pentru MEDIAFAX, reprezentanţii unităţilor.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Care este starea persoanelor rănite grav în accidentul din Muntenegru

Care este starea persoanelor rănite grav în accidentul din Muntenegru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde, după accidentul din 23 iunie, au fost aduse zece victime, miercuri mai era una singură, respectiv accea internată în comă, în starea cea mai gravă.

"Chiar dacă în cele peste două luni au fost înregistrate uşoare semne de ameliorare, totuşi starea bărbatului este în continuare foarte gravă, adică este tot în comă", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii, doctorul Bogdan Opriţa.

El a precizat că traumatismele cranio-cerebrale reprezintă o patologie frecvent întâlnită în medicina de urgenţă şi ortopedie-traumatologie. Aprecierea severităţii unui traumatism cranian se face după examenul clinic, pe baza scalei de coma Glasgow. Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacţiei oculare (O), verbale (V) şi motorii (M) a pacientului traumatizat şi prin însumarea punctajului obţinut la fiecare dintre aceste trei categorii. Valoarea normală este de 15 puncte. Un scor sub 8 este definitoriu pentru coma, iar o valoare de 3 defineşte inactivitatea completă. Glasgow minim este 3.

Pacientul de la Floreasca a venit cu scor Glasgow 4, iar la început a crescut uşor spre 6, de unde nu a mai crescut, spun medici care îl îngrijesc.

Alţi doi pacienţi, aduşi în comă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au ieşit din această stare, a declarat, miercuri agenţiei MEDIAFAX, doctorul Leonard Grecescu, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

"Mai avem internaţi doi pacienţi, care iniţial au fost în comă, în stare critică. Acum sunt tot în terapie intensivă, dar au ieşit din comă", a explicat medicul Grecescu.

Toţi ceilalţi 26 de răniţi au fost externaţi din spitalele unde au fost internaţi după tragedia din Muntenegru.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie, în 23 iunie, în Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite. Răniţii au fost aduşi în România în 25 iunie, cu două aeronave militare, şi internaţi la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni.

Parchetul instanţei supreme face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz.

Anchetatorii muntenegreni au stabilit că autocarul se deplasa cu o viteză de 80 de kilometri pe oră, de două ori mai mare decât limita admisă pentru acest sector de drum, potrivit datelor înregistrate de tahograf, citate de presa locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici