- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.06.2012, 13:22)
- Departamentul Social - Mediafax , Dana Curcea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care sunt avantajele prescripţiei electronice
Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creşterea performanţei in sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puţin 10%, sunt avantaje ale prescripţiei electronice, în opinia noului şef al CNAS, dr. Doru Bădescu.
Urmărește
893 afișări
Care sunt avantajele prescripţiei electronice (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Suntem o ţară cu 41,7 milioane de reţete pe an. Miza mea este ca banul asiguratului să fie cheltuit cât mai eficient", a declarat pentru MEDIAFAX dr. Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care lansează luni sistemul prescripţiei electronice.
Sistemul, care intră în funcţiune de luni 2 iulie, îşi propune ca până la sfârşitul acestui an cel puţin 80% din reţete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică şi eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripţiei electronice (online şi offline).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Miza acestui sistem este uriaşă, în condiţiile în care valoarea medie a unei reţete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două reţete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, uşor de verificat, atât de la medici, cât şi de la farmacişti, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăseşte în ceea ce farmaciile eliberează la preţuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece reţetele medicilor sunt arhivate şi stocate pe hârtie.
"În ţările în care acest sistem a fost introdus, economiile la buget s-au situat între 10 şi 20% din valoarea facturilor", spune dr. Doru Bădescu. El adaugă: "Mecanismul reţetei electronice ne asigură că sistemul nu va mai putea fi folosit decât pentru binele pacienţilor, medicilor şi farmaciştilor. Cei care vor să facă medicină de calitate, onest şi performant vor fi ajutaţi de sistemul pe care îl lansăm la 2 iulie "
Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o reţetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menţionată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidenţialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracţionat de la mai multe farmacii, reţeta electronică funcţionând în regimul a maximum şapte reţete separate. Fracţionarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu şi la cantitatea unui medicament.
Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puţin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, faţă de 5-6 minute în actualul sistem.
În opinia preşedintelui CNAS, rolul medicului este să explice reţeta şi să dea denumirea şi preţul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opţiuni, inclusiv generice.
Iniţiativa permite de asemenea pacienţilor să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie - din judeţul de reşedinţă, deocamdată.
"Practic, pacientul poate să găsească un preţ mai bun şi mai aproape de casă", spune dr. Bădescu.
Medicii vor fi stimulaţi să treacă rapid la utilizarea reţetei electronice, astfel că aceia care reuşesc să utilizeze acest sistem în peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe lună.
Dr. Doru Bădescu apreciază că şi "greşelile se vor micşora", mai ales că până la sfârşitul anului CNAS intenţionează ca "sistemul să includă şi recomandări, dozări şi corelaţii între indicaţii şi contraindicaţii, care vor ajuta medicul în momentul prescrierii".
Estimările CNAS sunt ca în prima lună să se ajungă la aproximativ 10% din reţete prescrise şi eliberate în noul sistem, urmând ca în 2-3 luni să se ajungă la aproximativ de 40-50%. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea reţetelor compensate în sistemul electronic.
În ceea ce priveşte viziunea asupra mandatului său la conducerea CNAS, dr. Doru Bădescu spune că în calitate de medic militar vede necesară stabilirea precisă a locului şi rolului, a drepturilor şi obligaţiilor medicului, farmacistului, asiguratului şi asiguratorului.
"Cu toate că nu sunt chirurg, trebuie să operez fără anestezie: nu amputare, ci chirurgie plastică, astfel încât această instituţie să arate o faţă mai umană, mai caldă, mai transparentă către publicul nostru principal: românii care îşi caută sănătatea", explică el.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Medicii de familie boicotează reţeta electronică dacă nu va fi obligatorie în ambulatoriu şi spital. Care este motivul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe