„Testamentul IPS Bartolomeu va fi dat publicităţii după înmormântare, pentru că sunt câteva aspecte practice legate de săvârşirea serviciului funerar. Este un document duhovnicesc, de suflet, un testament care îl caracterizează pe IPS Bartolomeu, echilibrat şi echidistant”, a spus Iloaie.
El a precizat că testamentul a fost întocmit de Mitropolitul Bartolomeu în urmă cu peste un an.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.
Trupul neînsufleţit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala Ortodoxă din Piaţa „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.
Oamenii au venit la Catedrala Mitropolitană de la primele ore ale dimineţii de marţi, au adus flori şi au aprins lumânări pentru sufletul IPS Bartolomeu. În catedrală un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul vicar Vasile Someşanul, a oficiat o slujbă de pomenire.
Slujba de înmormântare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, în Catedrala mitropolitană din Cluj, Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului urmând să fie condusă, ulterior, de PF Daniel, în calitate de locţiitor de mitropolit.
Slujba va fi oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în calitate de locţiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în calitate de locţiitor de arhiepiscop, până la alegerea şi întronizarea chiriarhului canonic, informa, marţi, Patriarhia Română.
Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj au anunţat, marţi, instituirea a trei zile de doliu local, în perioada 1-3 februarie, în memoria IPS Bartolomeu Anania.