- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.05.2012, 16:28)
- Elvira Gheorghita , Valentin Anghel ,
Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate depistate la elevii din Capitală
Cele mai frecvente probeleme de sănătate depistate la preşcolarii şi elevii din Capitală sunt obezitatea, suferinţele oculare şi cele ale coloanei, precum şi cariile dentare, a anunţat, joi, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr. Marius Savu.
Urmărește
721 afișări
Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate depistate la elevii din Capitală (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi elevii din şcolile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecţiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracţie, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate şi carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în reţeaua de medicină şcolară.
"Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanşarea unei ample acţiuni de educare a copiilor şi şcolarilor din reţeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înţelege că trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea. Este mai greu să înfometezi un adult decât să educi copilul pentru un comportament alimentar sănătos", a mai spus directorul general al ASSMB, la evenimentul de lansare a campaniei de depistare a hipertensiunii arteriale, desfăşurat în Capitală.
La sfârşitul trimestrului patru al anului trecut, medicii şcolari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii "câştigate" ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii şi şcolari, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai aşa pot fi depistate la timp şi tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare. Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie pentru că părinţii cred că problema s-ar putea rezolva de la sine", a explicat, recent, medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.
Potrivit medicului Rădulescu, din păcate, şi celelalte boli conice întâlnite frecvent la preşcolari şi elevi pot fi puse pe seama desfiinţării reţelei de pediatrie sau a neglijenţei părinţilor.
"Mă refer la deformările coloanei vertebrale şi la obezitate. În primul caz, aceste defomări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duşi anual la mare cel puţin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziţiei proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mişcare. La fel şi obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor şi nu fac exerciţii fizice", a explicat medicul.
Medicul de la ASSMB a mai spus că în rândul copiilor din grădiniţe şi al elevilor bucureşteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice. "Chiar dacă mai puţin numeroase ca frecvenţă, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carenţă de fier - n.r.), aproape 50 de cazuri de tumori maligne şi aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 de anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, a precizat dr. Tania Rădulescu.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe