- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.03.2016, 14:35)
- Ioana Nicolescu
Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor
Retragerea titlului de doctor prin solicitare la Ministerul Educaţiei nu se poate face de către persoana care posedă titlul de doctor, fiindcă nu există cadru legal, însă orice persoană poate sesiza CNATDCU cu privire la încălcarea normelor academice într-o teză de doctorat.
Urmărește
379 afișări
Care sunt pârghiile legale prin care se poate retrage un titlu de doctor (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Persoana care deţine un titlu de doctor nu poate cere retragerea acestuia prin depunerea unei solicitări la Ministerul Educaţiei, însă oricine poate depune o sesizare la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în care să denunţe încălcarea eticii academice într-o teză de doctorat.
Apoi, în urma unei analize, Consiliul General al CNATDCU poate propune în termen de 45 de zile retragerea titlului de doctor ministrului Educaţiei, potrivit regulamentului de funcţionare al CNATDCU şi Hotărârii de Guvern prin care s-a modificat recent codul studiilor doctorale. Decizia CNATDCU poate fi contestată în termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU în acest sens sunt obligatorii pentru ministru, care va trebui să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
De asemenea, dacă pe parcursul analizei sesizării, persoana vizată recunoaşte prin adresă autentică încălcarea standardelor de etică profesională şi îşi exprimă acordul privind retragerea titlului de doctor, preşedintele CNATDCU poate propune Consiliului General CNATDCU, fără a mai include analize şi documente, retragerea titlului de doctor.
Altfel, nu există cadrul legal care să permită retragerea unui titlu de doctor prin cerere la Ministerul Educaţiei. De altfel, ordonanţa de urgenţă dată de Guvern la sfârşitul lui 2014 prin care orice persoană care solicită în scris Ministerului Educaţiei să i se retragă titlul de doctor, cum ar fi Victor Ponta, nu a putut fi aplicată fiindcă nu are norme metodologice.
Practic, orice cerere de retragere făcută în baza acestei ordonanţe, cum a făcut de altfel recent şi procurorul general interimar Bogdan Licu, nu poate fi luată în calcul.
„În momentul acesta nu e cadru legal explicit care să răspundă solicitării lui Bogdan Licu. El a făcut o solicitare care a ajuns la noi pe 10 martie, prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi în acest moment nu există cadru legal explicit care să răspundă solicitării aşa cum a formulat-o el”, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
Există însă o fereastră legală prin care un doctorand poate refuza practic acordarea titlului de doctor în timpul procedurii. Potrivit metodologiei de evaluare a tezelor de doctorat de către CNATDCU, în urma analizei tezei la nivelul şcolii doctorale, comisia poate acorda unul din calificativele "Excelent", "Foarte bine", "Bine", "Satisfăcător" şi "Nesatisfăcător".
Dacă doctorandul a primit unul din primele patru calificative, atunci comisia poate înainta mai departe la CNATDCU, propunerea acordării titlului de doctor. În urma evaluării dosarului, CNATDCU propune ministrului Educaţiei acordarea sau neacordarea titlului de doctor, potrivit metodologiei. Aici este momentul când doctorandul poate contesta, în termen de 15 zile, acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Cel mai probabil, un doctorand ar opta pentru neacordarea titlului dacă este nemulţumit de calificativul obţinut pe teză.
În ceea ce priveşte povestea retragerii titlului de doctor de către universităţi, lucrul acesta s-a discutat şi s-a reglementat legal, însă ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că universităţile nu vor avea autonomia să acorde sau să retragă titluri de doctor până nu va fi finalizată evaluarea internaţională a universităţilor. Abia atunci, vor putea şcolile doctorale ale universităţilor să acorde şi să retragă titluri de doctor.
„În intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile, unele dintre ele, vor continua să nu aibă responsabilitate, să nu fie responsabilizate. Pe de altă parte, nu toate universităţile ar fi putut să-şi exercite autonomia în mod potrivit”, a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Practic, în urma evaluării internaţionale, vom şti care sunt universităţile care îndeplinesc criteriile academice şi care au credibilitatea academică de a avea şcoli doctorale. Astfel, nu orice universitate va da titluri de doctor.
Citeşte şi: Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. În ce condiţii poate fi retras titlul de doctor
Citeşte şi: Procurorul general interimar: Am făcut în urmă cu o lună o cerere la MEN pentru retragerea titlului de doctor
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: DNA a cerut documente de la trei ministere, referitoare la firme apropiate lui Sebastian Ghiţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe