Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire - studiu

Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire a celulelor din corpul uman, fapt care ar explica o legătură între lipsa pe termen lung a acestui micronutrient şi riscul crescut de boli asociate cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire - studiu

Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire - studiu

Magneziul joacă un rol esenţial în sute de reacţii biochimice din organism. El contribuie la întreţinerea funcţiilor musculare şi nervoase, stabilizează ritmul cardiac şi fortifiază scheletul.

Noul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat doar în Statele Unite, demonstrează că peste 50% din populaţie suferă de un deficit de magneziu din cauza unei alimentaţii dezechilibrate, fapt care contribuie la creşterea riscurilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, osteoporoză şi anumite cancere.

Autorii studiului, profesorul Bruce Ames şi echipa sa de la Institutul de cercetări de la Spitalul de pediatrie din Oakland, California, au analizat efectele pe termen lung ale unei deficienţe moderate de magneziu asupra fibroblastelor, celulele care secretă structura mai multor ţesuturi din corpul uman.

Celulele au fost cultivate în laborator în timpul ciclului lor de viaţă - trei până la patru luni. Cercetătorii au descoperit că, în cazul unei deficienţe moderate de magneziu, celulele supravieţuiesc, se multiplică normal, însă îmbătrânesc mai repede decât celulele care beneficiază de o concentraţie normală din acest oligoelement.

"Carenţa de magneziu afectează procesul de îmbătrânire a celulelor. Îmbătrânirea celulară afectează maniera în care ţesuturile funcţionează", a concluzionat David Killilea, specialist în nutriţie şi metabolism, coautor al studiului. "Credem că efectele pe termen lung ale deficitului de magneziu asupra celulelor pot provoca apariţia unor boli cronice", a explicat acesta.

Specialiştii cred că în momentul în care observă markerii îmbătrânirii accelerate, celulele cu deficienţă de magneziu se stabilesc pe modul "triaj", economisind resursele doar pentru procesele metabolice indispensabile, în detrimentul funcţionării lor pe termen lung.

Detectarea, diagnosticarea şi tratarea acestei carenţe sunt dificile pentru că oamenii pot suferi de un deficit moderat de magneziu o perioadă lungă de timp, fără să ştie acest lucru.

Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele verzi, precum spanacul, leguminoasele, precum fasolea albă, cerealele integrale, bananele, ciocolata şi nucile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici