Carnea de vită Kobe: istoria şi caracteristicile delicatesei japoneze

Comercializată la preţuri exorbitante, carnea de vită Kobe este socotită o excelenţă gastronomică.

Urmărește
567 afișări
Imaginea articolului Carnea de vită Kobe: istoria şi caracteristicile delicatesei japoneze

Carnea de vită Kobe: istoria şi caracteristicile delicatesei japoneze

Tradiţia creşterii cărnii de vită Kobe îşi are originea în prefectura Hyogo, regiunea Kansai din Japonia. Metoda, perfecţionată de-a lungul secolelor de către crescătorii locali, se bazează pe o serie de principii riguroase care urmăresc obţinerea unui produs de o calitate extraordinară.

În acest sens, alimentaţia joacă un rol fundamental: vitele sunt hrănite cu iarbă, fân şi cereale alese. De asemenea, animalele sunt lăsate libere la păşunat în spaţii mari, ceea ce favorizează dezvoltarea armonioasă a muşchilor şi carnea mai fragedă.

La sfârşitul procesului de reproducere, care durează aproximativ 28 de luni, carnea este clasificată pe baza a doi parametri: marmorare, adică cantitatea de grăsime intramusculară, şi culoare.

Scala de evaluare merge de la C1 (cea mai scăzută calitate) la A5 (cea mai înaltă calitate). Numai cărnurile care obţin un scor de marmorare de nota 4 (BMS 6-7) sau 5 (BMS 8-9-10-11-12) sunt eligibile pentru selecţia Kobe.

Carnea de vită Kobe, cunoscută pentru ştampila sa distinctivă numită „Nojigiku”, este nava amiral a prefecturii Hyogo. După sacrificare, toate vitele sunt inspectate şi vândute ca boi Tajima la piaţa de carcase. Doar cei care trec criteriile riguroase de jurizare primesc sigiliul „Kobe gyu” şi ştampila care indică nivelul maxim de calitate.

Standardul înalt de calitate şi complexitatea procesului de reproducere fac din carnea de vită Kobe un produs de nişă, cu un preţ ridicat. Vorbim de aproximativ 500 de euro kilogramul de carne sacrificată. Au fost însă cazuri de creşteri de preţuri care au atins cote stratosferice, precum în 2018 când carnea de vită Kobe importată din Japonia a fost vândută la Londra la magazinele Harrods cu peste 706 euro kilogramul.

Costuri exorbitante care sunt însă justificate atât de raritatea produsului de pe piaţă, cât şi de procesul de reproducere deosebit de meticulos. În plus, doar o cantitate limitată de animale poate fi considerată carne de vită Kobe autentică, cu un maxim de aproximativ 3000 de capete comercializate în fiecare an.

Aportul energetic al cărnii de vită Kobe este mare (aproximativ 250 kcal la 100 de grame), dar bogat în proteine ​​cu valoare biologică ridicată, vitamine şi săruri minerale. Este, de asemenea, o sursă de nutrienţi esenţiali, vitamine B, şi în special B12, dar şi fier, fosfor şi zinc, utile pentru sănătatea oaselor, a dinţilor şi a sistemului imunitar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici