Cârstoiu: SUUB va construi un centru de oncologie din fonduri publice, nu în parteneriat cu Turcia

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) va avea un centru de oncologie care va fi construit din bani publici, şi nu în parteneriat cu firme din Turcia, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, Cătălin Cârstoiu.

Urmărește
25 afișări

"Am cunoscut anul trecut nişte investitori din Turcia care mi-au vorbit despre un posibil proiect în parteneriat. Nu sunt interesat de aşa ceva. Am găsit înţelegere la Ministerul Sănătăţii şi voi face un centru oncologic din bani publici. Îmi place mult mai mult această idee", a spus managerul SUUB.

El a precizat că proiectul privind centrul oncologic al SUUB este în stadiu avansat, Ministerul Sănătăţii virând deja o parte din bani.

"Va fi un centru de chimioterapie cu spitalizare de zi. Centrul oncologic va avea laborator de imagistică propriu, iar în etapa a doua vor fi construite două buncăre pentru acceleratoare liniare. Pentru că bolnavul de cancer nu trebuie plimbat, el trebuie să beneficieze de condiţii optime de tratament", a mai spus profesorul Cârstoiu.

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, a declarat, la rândul lui, că tot anul trecut a avut şi el discuţii privind un posibil parteneriat public-privat cu companii din Turcia în privinţa construirii unor spitale noi.

"Din păcate, Legea parteneriatului public-privat este încă analizată la nivelul UE. În România, dar şi în Bucureşti este nevoie de spitale noi, mai ales pe zona de oncologie. Dar cu investitorii turci totul a rămas la nivel de discuţii. Nu avem nimic concret. Este important de văzut dacă un investitor de anvergură şi-ar putea recupera investiţia, întrucât în sănătate costurile sunt foarte mari. Sper să găsim soluţii să mergem mai departe", a spus directorul ASSMB.

Ambasadorul român la Ankara, Ion Pascu, a anunţat, miercuri, că cel puţin trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private în România, dintre care unul specializat în tratarea cancerului.

Potrivit acestuia, una dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se află în discuţii cu un partener de la Bucureşti în vederea identificării unui teren pentru construirea unui spital. Unitatea medicală ar urma să fie construită de către o companie românească, iar managementul spitalului ar fi asigurat de experţi turci.

"Este de asemenea un alt grup mare şi care este prezent în România. Ei au cumpărat un teren şi o clădire şi doresc să construiască un spital pentru cancer. Au construit o mică făbricuţă pentru producerea unui reactiv folosit în tratamentul sau depistarea cancerului. Şi, de asemenea, ei sunt în discuţii chiar cu Spitalul Municipal din Bucureşti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea şi tratarea cancerului. Mai există şi o firmă mare de la Istanbul care pregăteşte un studiu. Ne-au cerut sprijin", a spus ambasadorul.

El a atras atenţia că aceste potenţiale investiţii ar putea să fie împiedicate de nerecunoaşterea reciprocă a diplomelor medicilor de către România şi Turcia.

"S-au făcut demersuri. MAE a contactat deja Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi suntem în discuţii pentru pregătirea unui acord. Dar v-am spus care cred că va fi piedica încheierii unui astfel de acord: faptul că ei, la rândul lor, nu recunosc diplomele altor medici", a spus ambasadorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici