Cartea electronică de identitate se va elibera din 2011

Cartea electronică de identitate se va elibera din 2011, potrivit unei modificări legislative, publicate, în urmă cu o zi, în Monitorul Oficial, informează, marţi, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP).

Urmărește
761 afișări
Imaginea articolului Cartea electronică de identitate se va elibera din 2011

Cartea electronică de identitate se va elibera din 2011 (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, luni a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea 243/2009 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.

Astfel, legea a adus ca elemente de noutate OUG 97/2005 faptul că, începând cu iulie 2010, se va reorganiza Registrului Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP), pe un singur nivel, respectiv nivelul central, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor care vor face activităţile de actualizare şi verificare, direct pe componenta informatică constituită la nivel central.

Totodată, este reglementată, ca act de identitate, cartea electronică de identitate, care urmează a fi eliberată începând cu 1 februarie 2011.

Cererea pentru eliberare a unei noi cărţi de identitate după expirarea termenului de valabilitate, poate fi depusă cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile, înainte de expirarea termenului de valabilitate. Cărţile de identitate provizorii vor fi eliberate cu termen de valabilitate de minim 30 zile şi maxim un an.

Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor soluţionează şi cereri pentru înscrierea menţiunii de stabilire a reşedinţei.

De asemenea, pe actul de identitate nu se mai fac menţiuni cu privire la "interdicţia de a se afla în anumite localităţi sau de a părăsi localitatea de domiciliu", aceasta fiind eliminată din categoria situaţiilor în care se eliberează un nou act de identitate [art. 18 alin. (1) lit. h)], menţiunile în cauză urmând a se opera numai în componentele informatice ale RNEP.

De asenemea, documentul eliberat de primării poate să facă dovada adresei de domiciliu şi pentru solicitanţii actelor de identitate care domiciliază în mediul urban.

În ceea ce priveşte modificările aduse Ordonanţei Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor sunt de acum abilitate să întocmească şi să păstreze evidenţa şi să elibereze cărţile electronice de identitate. Însă acestea nu vor mai avea atribuţii privind întocmirea listelor electorale permanente.

Actualizarea datelor de identificare şi a adreselor cetăţenilor care au domiciliul în raza de competenţă teritorială a serviciilor publice de evidenţă a persoanelor se va face direct pe componenta informatică constituită la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, iar din iulie 2010, direct pe componenta informatică constituită la nivel central.

Totodată, consiliilor locale şi judeţene vor avea autonomie în coordonarea activităţii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, în subordinea cărora se află acestea.

Şi Ordonanţa Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice a fost modificată în mai multe privinţe. Astfel cererea privind schimbarea numelui pe cale administrativă poate fi depusă şi prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială. Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care înscrie menţiunea corespunzătoare în actul de naştere, are obligaţia de a transmite o comunicare cu privire la schimbarea numelui Direcţiei Generale de Paşapoarte din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Direcţiei Cazier Judiciar, Statistici şi Evidenţe Operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice sau, după caz, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a municipiului Bucureşti din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la locul de domiciliu al solicitantului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici