"Cartel Alfa" cere ca şi în România să fie introdusă Taxarea Tranzacţiilor Financiare (TTF)

CNS Cartel Alfa susţine iniţiativa introducerii în România a taxării tranzacţiilor financiare şi va trimite scrisori în acest sens la sediile ambasadelor Franţei, Germaniei şi Marii Britanii în România, fiecărui parlamentar român, Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu.

Urmărește
6 afișări

Cartel Alfa va participa, joi, la Ziua Mondială de Acţiune pentru Taxarea Tranzacţiilor Financiare (TTF), se arată într-un comunicat de miercuri al confederaţiei.

Organizaţia sindicală îşi exprimă, astfel, susţinerea fermă a propunerii preşedintelui Franţei pentru taxarea tranzacţiilor financiare, cât şi sprijinul total pentru acţiunile prin care se doreşte ca G20 şi UE să obţină un acord la nivelul ţărilor care doresc şi susţin introducerea unei asemenea taxe.

Criza economică determinată de sectorul financiar a adus sărăcie pentru milioane de oameni obişnuiţi, dar cu toate astea în lume continuă să se înregistreze profituri şi avantaje.

Modul concret prin care "Cartel Alfa" a decis să se implice în derularea Zilei Mondiale de Acţiune pentru Taxarea Tranzacţiilor Financiare este acela de a transmite în cursul zilei de joi, scrisori de susţinere a TTF la sediile ambasadelor Franţei, Germaniei şi Marii Britanii în România. De asemenea se va transmite aceeaşi scrisoare către fiecare parlamentar român, Guvern şi preşedintele României.

"Vom transmite în esenţă două mesaje principale. Primul se referă la faptul că societatea civilă la nivel global - după modelul campaniei «Taxa Robin Hood» din Marea Britanie - sprijină total apelul pentru TTF, dorindu-se ca Franţa, Germania şi Marea Britanie să sprijine acest apel. În următoarele luni vom face presiuni asupra Guvernului României cerându-i să se alăture poziţiei grupului de pionieri TTF care, sperăm noi, se va forma în cadrul întâlnirii G20 din acest an şi în cadrul discuţiilor UE. Al doilea mesaj este acela că dorim ca întâlnirea G20 din noiembrie 2011 să furnizeze un angajament irevocabil din partea ţărilor primului val ca să implementeze împreună TTF. Sau, dacă nu este posibil niciun acord în cadrul G20, să existe angajamentul UE de a acţiona singură. Deja au avut loc multe întâlniri ale unor grupuri de lucru interguvernamentale şi există o mulţime de rapoarte de fezabilitate. O viitoare întâlnire G20 care să se mărginească la a repeta aceste iniţiative n-ar fi decât o risipă de timp şi bani", potrivit sursei citate.

Sindicaliştii solicită preşedintelui Băsescu să transmită un mesaj către membrii G20 din noiembrie 2011 prin care să ceară ca aceştia să furnizeze un angajament irevocabil din partea ţărilor primului val ca să implementeze împreună TTF, sau dacă nu, să susţină apariţia unui angajament al UE de a acţiona singura.

"Noi credem că taxarea tranzacţiilor financiare este o cale practică pentru a genera venituri necesare pentru a proteja şi a creşte cheltuielile în domeniul bunurilor publice cum sunt educaţia, sănătatea şi mediul şi pentru a descuraja speculaţiile financiare pe termen scurt, care au o valoare socială mică, dar aduc mari riscuri în economie", scriu sindicaliştii în scrisoarea către preşedintele Traian Băsescu.

"Cartel Alfa" cere stabilirea de urgenţă a unei întrevederi pe tema oportuniăţii introducerii TTF şi în România şi a susţinerii TTF de către Administraţia Prezidenţială inclusiv în plan internaţional.

La nivel global există o campanie din ce în ce mai susţinută în mai multe ţări care solicită implementarea la nivel internaţional a TTF pentru a creşte fondurile necesare pentru diminuarea efectului negativ al crizei economice, combaterea efectului schimbărilor climatice şi combaterea sărăciei în lume. La scară globală, TTF are potenţialul de a creşte veniturile până la 400 de miliarde de dolari anual.

Demersul "Cartel Alfa" se bazează inclusiv pe faptul că organizaţiile internaţionale majore şi mulţi lideri, cu un profil politic şi economic ridicat, sprijină TTF.

Printre suporterii notabili ai TTF se numără preşedintele Nicholas Sarkozy, care prezidează G-20 în prezent, precum şi cancelarul german Angela Merkel şi fostul prim-ministru britanic, Gordon Brown. Liderii din Sud susţin astfel de taxe, inclusiv prim-ministrul Meles Zenawi al Etiopiei şi fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

În SUA, fostul purtător de cuvant, Nancy Pelosi, a vorbit în favoarea unei TTF, iar în luna iulie 2010, congresmanul Pete Stark a depus "Investiţia în Acţiunile Viitoare", care ar percepe o taxă de 0,005 procente la tranzacţiile dolarului pentru a lupta împotriva sărăciei în lume.

În plus, mai mult de 350 de economişti - inclusiv Jeffrey Sachs, Paul Krugman şi Joseph Stiglitz - au semnat o scrisoare în sprijinul unei Taxe "Robin Hood". Recent, finanţatorul George Soros a susţinut TTF în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Comisia Europeană a precizat că va insista pentru o TTF pe lângă G-20 şi FMI, a cerut taxe noi pentru a compensa "un sector financiar sub-taxat" şi care poate deveni astfel un sector financiar "prea predominat".

La ultima reuniune G-20 din Seul, 183 de organizaţii ale societăţii civile din 42 de ţări, reprezentând în total peste 200 de milioane de oameni, au semnat o petiţie care îndeamnă liderii G-20 să realizeze progrese concrete în vederea introducerii unei TTF armonizate la nivel internaţional.

În septembrie 2010, la Summit-ul ONU privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), Grupul pilot implicând 65 de ţări a lansat un raport prin care recomandă o TTF pe tranzacţiile de schimb valutar, ca pe cel mai rapid mod prin care TTF ar putea fi angajată la plată pentru Bunurile Publice la nivel Global.

În cele din urmă, la sfârşitul anului 2010, la nivel înalt, Grupul Consultativ privind finanţarea acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice, condus de Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, a recomandat ca o TTF la nivel global să direcţioneze 25-50 de procente din venituri către acţiunile de adaptare la schimbările climatice şi către iniţiativele de atenuare ale acestora, în cadrul ţărilor în curs de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici