- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Cartel Alfa" cere politicienilor introducerea taxei pe tranzacţiile financiare
"Cartel Alfa" solicită clasei politice ca în negocierile ulterioare cu FMI şi în cadrul viitoarelor consultări între decidenţii politici ai României să aibă în vedere că nu numai cetăţenii trebuie să plătească efectele crizei, ci şi băncile, cerând introducerea taxei pe tranzacţiile financiare.
"Cartel Alfa" cere politicienilor introducerea taxei pe tranzacţiile financiare (Imagine: Mediafax Foto)
În apelul adresat clasei politice, Parlamentului, premierului şi şefului statului, Comitetului Confederal al Confederaţiei "Cartel Alfa" solicită să se aibă în vedere faptul că nu numai cetăţenii trebuie să plătească "pentru consecinţele unei crize de care nu sunt responsabili".
"În mod echitabil, sarcina salvării din impasul economic ar trebui să fie transferată în mod direct şi băncilor. De aceea, introducerea taxei pentru tranzacţiile financiare, ca modalitate de stopare a comportamentelor riscante ale băncilor, ar trebui să devină o prioritate, nu numai a oficialilor europeni, a sindicatelor reprezentate de Organizaţia Mondială a Muncii, ci şi a Guvernului României", se arată într-un comunicat de luni al "Cartel Alfa".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De altfel, sindicaliştii precizează că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au primit mandat la nivel internaţional pentru a găsi, accepta şi implementa, după o serie de consultări cu sindicatele, precum şi cu alte organizaţii ale societăţii civile, măsuri pentru reglementarea introducerii taxei pe tranzacţiile financiare.
În cadrul ultimei reuniuni a G20 s-a convenit asupra faptului că, deşi există semne de stabilizare, măsurile extraordinare de combatere a crizei economice şi financiare trebuie să rămână în vigoare până în momentul în care redresarea va fi complet asigurată, iar pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea unor strategii credibile şi coordonate pentru ieşirea din criză, subliniază sindicaliştii.
"Având în vedere că previziunile, inclusiv la nivel internaţional, indică persistenţa unor incertitudini şi fragilităţi, estimându-se că situaţia socială şi şomajul se vor deteriora şi mai mult în anul 2010, Comitetul Confederal al «Cartel Alfa» susţine adoptarea urgentă a unor măsuri pentru limitarea viitoarelor riscuri din sistemul financiar, măsuri care să se concretizeze prin adoptarea unei taxe globale asupra tranzacţiilor financiare, cunoscută sub denumirea de Taxa Tobin, al cărei scop este penalizarea pe termen lung a speculaţiilor valutare", a precizat sursa citată.
Potrivit sindicaliştilor, chiar şi cu rată fixă de aplicare stabilită la un nivel inferior pentru a nu împiedica investiţiile în producţie, o taxă pe tranzacţiile financiare ar avea un potenţial imens pentru generarea de venituri considerabile şi consecvente care ar putea contribui la finanţarea măsurilor de salvare şi a programelor pentru crearea locurilor de muncă sau atingerea obiectivelor universale, cum ar fi cele pentru dezvoltarea măsurilor de atenuare şi adaptare la schimbările climatice în ţările aflate în curs de dezvoltare.
Reprezentanţii "Cartel Alfa" menţionează că acesta este şi spiritul în care, la ultima reuniune a şefilor de stat şi de Guvern membri ai G20, care s-a desfăşurat la Pittsburg, în 24-25 septembrie 2009, s-a decis pregătirea unui studiu care să ia în considerare maniera în care sectorul financiar poate asigura o contribuţie puternică şi substanţială prin introducerea acestei taxe.
Rezultatul acestui studiu urmează a fi prezentat la următorul summit G20, care se va desfăşura în iunie 2010 la Toronto, în Canada.
"Sperăm ca până la acea dată, România să fi rezolvat, în plan intern, problema mutării poverii financiare de pe umerii cetăţenilor săi. Precizăm că mai multe ţări au introdus deja o anumită formă de impozit pe tranzacţiile financiare, cum ar fi «taxa de timbru» sau alte taxe privind achiziţiile de acţiuni în cadrul tranzacţiilor bursiere, aplicate de către ţările care sunt importante centre financiare din întreaga lume", potrivit sursei citate.
În opinia sindicaliştilor "Cartel Alfa", introducerea taxei pe tranzacţiile financiare este o măsură cu puternic şi benefic impact social şi reprezintă o modalitate sigură de generare a veniturilor necesare "finanţării costurilor de recuperare economică şi înlesnirii reducerii fluxurilor masive de capital speculativ ce au jucat un rol extrem de negativ în declanşarea crizei economico-financiare, permiţând extinderea acesteia la nivel global".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO