Cartel Alfa: Modul în care este constituit bugetul pe 2008 este iresponsabil şi populist
Cartel Alfa consideră că modul în care este constituit bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2008 reflectă politicile liberale şi "perioada intens electorală, fiind în acelaşi timp iresponsabil şi populist".
Cartel Alfa: Modul în care este constituit bugetul pe 2008 este iresponsabil şi populist
"Guvernul nu face decât să adopte măsuri populiste pentru stimularea angajatorilor, în timp ce aceste reduceri vor fi transferate şi suportate indirect de către salariaţi", susţine preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
În opinia acestuia, categorii întregi sunt scutite în continuare de responsabilităţi fiscale, făcând referire la cei din profesiile independente, care sunt plătiţi pe bază de contracte de servicii sau drepturi de autor. Hossu apreciază că de aceste contracte se abuzează din ce în ce mai mult şi în cazul celorlalte categorii de salariaţi.
"Acest lucru nu reprezintă altceva decât frauda fiscală încurajată de către Guvern, schimbându-se sensul muncii, care se transformă astfel într-o operaţie comercială, care transferă toate obligaţiile (riscurile) sociale către lucrător. Foarte curând se va ajunge ca şi măturarea străzilor să devină drept de proprietate intelectuală", a afirmat Hossu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Liderul Cartel Alfa consideră că dacă guvernanţii au hotărât să reducă semnificativ procentele de contribuţie la sănătate, probabil văd sistemul medical românesc cu totul diferit decât îl observă cetăţenii care apelează la serviciile publice de sănătate.
"Reducerea care se face la sănătate va avea drept consecinţe reducerea calităţii şi cantităţii prestărilor. În perioada 2001-2008, cotele de contribuţii la angajator s-au redus cu nouă procente. Însă în această perioadă, prin reforma sănătăţii sau a pensiilor (prin introducerea pilonului II) aceste reduceri s-au regăsit în transferarea costurilor către lucrător, prin reducerea calităţii şi cantităţii serviciilor prestate, prin reducerea plafoanelor de compensare a medicamentelor sau prin reducerea valorii pensiilor acordate prin sistemul public", consideră Hossu.
În opinia liderului sindical, prin această politică de a acoperi dintr-o parte ce se ia din alta se pune serios sub semnul întrebării utilitatea introducerii pilonului II de pensii.
"Mai mult decât atât, păstrarea unui nivel mic al salariilor determină o criză majoră a forţei de muncă în România, ale cărei efecte negative deja se fac de câţiva ani puternic resimţite. Este un buget care descurajează stabilitatea forţei de muncă printr-un salariu minim garantat extrem de mic, care va face ca rândurile celor peste trei milioane de români care lucrează în străinătate să fie îngroşate cu alte sute şi mii de români. Iar dacă Guvernul îşi închipuie că înlocuieşte acest deficit cu «soluţia» importului de lucrători asiatici şi nu vede ce se întâmplă în ţările europene, unde se pune acut problema imigraţiei dinspre ţările asiatice, atunci România riscă pe termen lung să suporte consecinţele sancţiunilor din partea Uniunii Europene, mergând până la excludere", arată liderului sindical.
Cartel Alfa este, de asemenea, nemulţumită de menţinerea situaţiei ambigue în ceea ce priveşte administrarea Fondului Naţional de Asigurări pentru Risc Profesional. Guvernul se angajase (fiind obligat în acest sens şi de practica existentă în ţările UE) să înfiinţeze Autoritatea Naţională care să administreze în mod eficient şi transparent aceşti bani.
"În schimb, fondul este administrat în continuare într-o totală lipsă de transparenţă de către o direcţie obscură din CNPAS. Mai mult decât atât, reducerea pragului minim la contribuţia pentru fondul de risc de la 0,5 la 0,04 la sută va sufoca şi mai mult activitatea instituţiilor care ţin evidenţa bolilor profesionale. Rezultatul este exact ca politica «epocii de aur» când s-a închis evidenţa bolilor profesionale pentru a ascunde adevărul", a adăugat Hossu.
Totodată şi membrii Blocului Naţional Sindical (BNS) consideră că bugetul prezentat de Guvern este unul ostil salariaţilor, iar dacă "erorile" existe în acest act normativ nu vor fi eliminate în urma discuţiilor cu partidele politice şi partenerii sociali, sindicaliştii ameninţă cu proteste.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO