- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Cartel Alfa" solicită lui Boc retragerea Codului de dialog social de la CES
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" îi solicită, luni, premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, să stopeze simularea dialogului social şi să-i ceară ministrului Muncii, Ioan Botiş, să retragă Codul de dialog social înaintat Consiliului Economic şi Social.
"Cartel Alfa" solicită lui Boc retragerea Codului de dialog social de la CES (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax foto)
Reprezentanţii Confederaţiei "Cartel Alfa" îi amintesc premierului că în 21 ianuarie cele cinci confederaţii sindicale reprezentative şi patru confederaţii patronale i-au înaintat un punct de vedere comun asupra pachetului de legi ale dialogului social, care erau în concordanţă cu prevederile noului Cod al Muncii.
"Deşi toate partidele din coaliţie declară că respectă partenerii sociali, dialogul social şi implicit construirea păcii sociale, constatăm că fără îndeplinirea prevederilor legale ale dialogului social şi într-un total dispreţ faţă de opinia patronatelor şi sindicatelor, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a înaintat partenerilor sociali un proiect personal, proiect care are grave probleme şi grave deficienţe în privinţa respectării prevederilor constituţionale, a modului de construcţie legislativă, a prevederilor Uniunii Europene, dar şi a gramaticii", se arată în scrisoarea trimisă lui Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
-
Groenlanda răspunde ferm: „Nu suntem de vânzare”
-
Regele Charles al III-lea va transmite mesajul de Crăciun dintr-o capelă simbolică, în contextul luptei sale cu cancerul
Organizaţia sindicală susţine că proiectul Ministerului Muncii vizează în mod vădit eliminarea sindicatelor, lucru demonstrat şi prin faptul că în capitolul definirii termenilor, definiţia sindicatului este exclusă structural.
Sindicaliştii spun că ministrul Muncii ar fi trebuit să ţină cont şi de angajamentul Guvernului din cadrul Consiliului de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 21 martie 2011 cât şi de recomandarea FMI luată ca şi angajament la reuniunea de la Oslo din septembrie 2010, de a se realiza o preavizare a textului legilor speciale de aplicare a Codului Muncii, iar acest lucru nu a fost realizat.
"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» constată că ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se transformă într-un personaj care dă dovadă de o totală lipsă de consideraţie faţă de ceea ce înseamnă partenerii sociali. Spunem aceasta deoarece deşi ne-a chemat astăzi la ora 14.00 la comisia de dialog social pentru negocieri privind construirea cadrului legislativ referitor la Legea Dialogului Social, domnul Nelu Ioan Botiş înaintase deja către Consiliul Economic si Social (CES) pachetul legislativ în ultima formă, într-un total dispreţ faţă de punctul de vedere al partenerilor sociali", se mai arată în scrisoarea adresată premierului Emil Boc.
Reprezentanţii "Cartel Alfa" solicită retragerea de către ministrul Muncii a proiectului Codului de Dialog Social înaintat la CES. Totodată, aceştia susţin că nu mai are sens să participe la un "dialog social formal", care are ca scop doar "îndeplinirea prevederilor legale de consultare într-un formalism tipic de un adevărat secretar de partid comunist".
"Retragerea legii înaintate către CES este o condiţie obligatorie pentru reluarea reală a dialogului social. Menţionam că procesul de construcţie a legilor speciale, prevăzute de Codul Muncii modificat, nu justifică necesitatea discutării la pachet a mai multor legi speciale, fiecare dintre acestea trebuie luate rând pe rând, iar observaţiile transmise şi analizate separat. Sperăm că Guvernul României, pe care îl conduceţi, să nu evite, încă o dată, dezbaterea publică în Parlament pentru legi organice fundamentale pieţei muncii şi să îşi asume, la pachet, răspunderea în faţa Parlamentului. Asemenea proceduri aruncă în derizoriu democraţia din România şi creează premisele unei dictaturi oligarhice", precizează "Cartel Alfa".
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni, că nu mai participă la nicio discuţie cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nemulţumite că instituţia a trimis deja proiectul Codului de Dialog Social la Consiliul Economic şi Social (CES).
"Deşi în 28 martie partenerii sociali şi ministrul Muncii au stabilit o întâlnire pentru astăzi (luni - n.r.), am constatat că la ora 12.00 legea era deja trimisă la CES pentru avizare miercuri şi pentru avizare definitivă joi. Practic, punctul de vedere al Guvernului va fi aplicat în viitor, deşi nu respectă directivele UE şi Constituţia. (…) Nu mai continuăm decât dacă Ministerul retrage proiectul din CES", a spus preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a adăugat că în patru zile sindicatele au primit trei variante ale proiectului de lege, ceea ce dovedeşte "incoerenţă legislativă, analfabetism în exprimare şi incapacitate de a construi o lege care să respecte directivele europene şi Constituţia". În opinia lui Hossu, modul de lucru al Guvernului trădează apărarea intereselor unor grupuri apropiate Coaliţiei, dar şi ocolirea dezbaterilor parlamentare.
Ministrul Muncii a afirmat că deşi proiectul a fost înaintat Consiliului Economic şi Social, pot fi depuse amendamente şi a lansat o nouă invitaţie sindicatelor şi patronatelor pentru marţi, la ora 16.00.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO