Cartierul Recea construit pentru localnicii strămutaţi din Roşia Montană a fost inaugurat

Cartierul Recea cu 125 de case construit de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) la periferia municipiului Alba-Iulia pentru locuitorii care au ales să plece din comuna Roşia Montană a fost inaugurat, miercuri, în prezenţa reprezentanţilor companiei, ai autorităţilor locale şi viitorilor locatari.

Urmărește
1716 afișări
Imaginea articolului Cartierul Recea construit pentru localnicii strămutaţi din Roşia Montană a fost inaugurat

Cartierul Recea construit pentru localnicii strămutaţi din Roşia Montană a fost inaugurat (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Localnicii care au dorit să se mute în acest cartier au avut de ales între opt proiecte de case a căror suprafaţă variază între aproximativ 60 şi 162 de metri pătraţi. Aici s-au mutat 110 familii din Roşia Montană şi 15 familii din Abrud.

Înainte de construirea acestora, în cartierul Recea, care se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, a fost dezvoltată infrastructura - reţele de apă, gaz, curent şi canalizare, realizată integral subteran. Investiţia totală a fost de 32 de milioane de dolari. Terenul a fost achiziţionat de companie în 2003.

Cartierul include peste 13 kilometri de trotuare şi drumuri, iar întreaga infrastructură a fost predată Primăriei Municipiului Alba-Iulia. Construcţia cartierului a fost realizată de 12 companii de construcţii şi proiectare, dintre care nouă din judeţul Alba.

Potrivit reprezentanţilor RMGC, peste 80 de case au fost deja predate proprietarilor, câteva dintre ele nefiind încă terminate. Construcţia cartierului a durat doi ani.

Între anii 2002 şi 2008 compania a achiziţionat 78 la sută din totalul proprietăţilor rezidenţiale din zona industrială a proiectului.

Un sfert din comuna Roşia Montană va fi zonă industrială, iar pentru aceasta trebuie achiziţionate în total 974 de gospodării. RMGC a cumpărat până în prezent 800 de gospodării, cu circa 80 de milioane de dolari. Procedura de achiziţie a fost sistată la 1 februarie şi va fi reluată odată cu deblocarea proiectului.

Procesul de strămutare a costat aproximativ 110-115 milioane de dolari.

"Noi credem că o să convingem toată lumea să ne dea proprietăţile. 90-95 la sută dintre localnici sunt în favoarea acestui proiect", a declarat directorul general al RMGC, Dragoş Tănase.

Piatra Albă din comuna Roşia Montană este un alt loc unde va fi construit noul centru de dezvoltare.

Compania subvenţionează cu 25 la sută preţul construcţiei în Piatra Albă şi cu 50 la sută preţul terenului, atât la Recea, cât şi la Piatra Albă.

RMGC intenţionează ca la Piatra Albă să construiască un nou centru de comună, pentru care momentan au fost încheiate circa 30 de contracte de strămutare, însă pe acel teren pot fi construite 400 de case.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei RMGC, Cătălin Hosu, pentru familiile care se vor muta la Piatra Albă va fi asigurat un loc de muncă pentru cel puţin un membru al familiei, în faza de construcţie a minei, care va dura doi ani.

Compania mai oferă asistenţă juridică şi imobiliară şi pentru identificarea locurilor de muncă. În cartier a fost deschis un birou de informare şi de consiliere unde noii locatari primesc ajutor pentru transferul copiilor la şcoli, a dosarelor de pensie, înscrierea la medicul de familie. Acest birou va fi deschis cel puţin un an de când se va muta ultima familie.

Unul dintre proprietari, Petru Botar a fost chemat pe scenă pentru a-şi împărtăşi impresiile. El a vorbit despre dificultatea momentului când cineva trebuie să părăsească locul unde a trăit în ultimii zeci de ani, însă era bucuros de faptul că în acest cartier locuiesc vechii lui vecini, rudele, prietenii din Roşia Montană.

Directorul general al RMGC, Dragoş Tănase a subliniat importanţa proiectului minier pentru România.

"La Roşia Montană stăm cu picioarele pe 7,5 miliarde de dolari. Mare parte din aceşti bani vrem să rămână la Roşia Montană pentru dezvoltare", a declarat Tănase.

La festivitatea de inaugurare au fost prezenţi şi reprezentaţi ai autorităţilor locale, toţi susţinători ai proiectului minier.

"Am să mă zbat ca aurul să fie scos. Peste patru miliarde de dolari vor rămâne în Alba-Iulia", a susţinut Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia, precizând că proiectul este susţinut de oameni cu cap, nesfâşiaţi de patimile politice.

Directorul general al RMGC a declarat că în prezent compania aşteaptă deblocarea proiectului minier, pentru că nu există nicio bază legală pentru blocarea acestuia.

"Ni s-a spus că Guvernul analizează proiectul şi că ne vor comunica rezultatul. Noi cerem Guvernului să analizeze proiectul", a declarat Tănase, precizând că această iniţiativă ţine de Ministerul Mediului. "Nu am discutat cu ministrul Mediului. Acesta urmează să facă o vizită în Roşia Montană pentru a vedea despre e e vorba", a continuat acesta.

În opinia sa, proiectul nu numai că respectă legislaţia, ci în multe domenii stabileşte best-practices.

Tănase a spus că vor fi create 2.300 de locuri de muncă directe în timpul construcţiei minelor şi 800 în perioada de operare a acestora, prioritate având locuitorii Roşiei Montane, iar salariile medii vor fi de aproape cinci ori mai mari decât salariul minim naţional, potrivit RMGC.

Gabriel Resources a investit până în prezent în România circa 380 de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier.

Construcţia minei a costat 880 de milioane de dolari, iar pentru a finaliza faza de avizare a minei va mai fi investit un miliard de dolari, investiţia totală fiind de 1,8 miliarde de dolari.

În doi ani vor fi construite minele de exploatare, 16 ani va dura exploatarea, iar în alţi şapte ani vor fi închise minele şi zona va fi reabilitată, au spus reprezentanţii RMGC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici