Cartle Alfa cere ca România să fie pe lista cazurilor speciale a ţărilor care încalcă legislaţia OIM

Delegaţia "Cartel Alfa", prezentă la conferinţa OIM, a solicitat ca România să intre pe lista cazurilor speciale ale ţărilor care încalcă legislaţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii, sindicaliştii făcând publice mai multe încălcări ale legislaţiei muncii, informează, vineri, confederaţia.

Urmărește
6 afișări

Solicitarea a fost susţinută de toţi membrii confederaţiilor sindicale din cadrul delegaţiei lucrătorilor, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de CNS "Cartel Alfa".

Cazul României s-a discutat în plenul reuniunii Comisiei de Norme, joi după-amiază, şi a fost susţinut de Ovidiu Popescu, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, reprezentant titular în cadrul comisiei.

Din partea sindicatelor internaţionale au intervenit Daniel Retureau CGT Franţa şi Judit Czuglere Ivany, Ungaria. Din partea grupului general de lucrători din Comisia de Norme, Luc Corteebek de la CSC Belgia a solicitat inclusiv abrogarea în totalitate a noilor legi.

Verdictul în acest caz se va pronunţa sâmbătă, potrivit "Cartel Alfa".

"Din păcate, în România, criza economică continuă şi este adâncită de o politică care nu se sprijină pe dialogul social cu patronatele şi sindicatele, dar şi de obedienţa guvernanţilor faţă de politicile FMI, ale Băncii Mondiale şi ale Consiliului Investitorilor Străini. La solicitările acestor instituţii s-a ajuns la adoptarea de legislaţii noi inacceptabile pentru o piaţă a muncii. Dorinţa de a elimina sindicatele din România s-a materializat mai repede decât se aştepta opinia publică, deoarece rapid, în numai câteva luni, Guvernul a impus cu forţa modificarea Codului Muncii şi modificarea a cinci legi fundamentale pieţei muncii: legea de organizare a patronatelor, legea de organizare a sindicatelor, legea conflictelor de muncă, legea contractelor colective de muncă şi legea Consiliului Economic şi Social, reunite toate într-o singură lege, impropriu şi cu maximă ipocrizie numită Legea Dialogului Social", a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Acesta a şi dat exemple pentru susţinerea afirmaţiilor sale, făcând referire la faptul că "Guvernul a limitat dreptul la asociere sindicala" şi a "sporit disproporţionat rolul reprezentanţilor salariaţilor în dauna sindicatelor", iar "criteriile de reprezentativitate au devenit arbitrare".

"În paralel cu modificarile aberante ale legislaţiei în privinţa muncii, statul social român a fost destructurat prin măsuri economice contraproductive, sub pretextul instaurării unui aşa zis climat de austeritate, construit în jurul unei false idei a solidarităţii, care a condus la pauperizarea fără precedent a populaţiei ţării. Toate acestea reprezintă intervenţii brutale asupra echităţii şi justiţiei sociale, intervenţii realizate cu complicitatea Fondului Monetar Internaţional şi a reprezentanţilor Comisiei Europene, care conduc implicit la subminarea pilonului social al Uniunii Europene", a mai spus Hossu, în discursul său.

La rândul său, Ovidiu Popescu a susţinut că România reprezintă în acest moment "un fel de laborator de experimentare a destructurării statului social".

"În opinia noastră aceasta crează un precedent extrem de periculos pentru toţi partenerii sociali din restul ţărilor membre ale UE şi nu numai. Este, de aceea, raţiunea pentru care considerăm că se impune ca Guvernului României să i se pună în vedere să stopeze violările grave ale instrumentelor internaţionale ratificate şi să-şi pună în acord legislaţia cu aceste instrumente, dar şi cu practica existenţa în materie de legislaţie socială. Avându-se în vedere gravitatea încălcărilor comise, solicităm ca România să facă obiectul unui paragraf special", a spus la conferinţa OIM prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici