Cartoful dulce câştigă teren în patria pepenilor de la Dăbuleni. La rând vin măslini, kiwi sau banana nordului | FOTO

Localitatea Dăbuleni din judeţul Dolj, cunoscută ca patria pepenilor verzi, este acum şi locul unde se cultivă cu succes cartoful dulce. De asemenea, dăbulenii încearcă în acest an să aclimatizeze şi măslin, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc şi kaki.

Urmărește
2595 afișări
Imaginea articolului Cartoful dulce câştigă teren în patria pepenilor de la Dăbuleni. La rând vin măslini, kiwi sau banana nordului | FOTO

Cartoful dulce câştigă teren în patria pepenilor de la Dăbuleni. La rând vin măslini, kiwi sau banana nordului | FOTO

Cartoful dulce a fost aclimatizat la Dăbuleni de specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri. În prezent, acest produs este testat de localnici fie cumpărând cartofi pentru consum, fie cultivându-l în gospodării.

Cartoful dulce este cultivat şi de fiermieri.

„Avem fermieri care vin la noi şi cer fie cartofi pentru a produce răsad sau care cer direct răsadul. Fermierii sunt nu numai din judeţul Dolj, ci din toata ţara. Am avut comenzi inclusiv de la Suceava. Noi onorăm comenzile şi prin curierat şi le trimitem la pachet şi procesul tehnologic", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul staţiunii, Aurelia Diaconu.

Această legumă a ajuns să fie cultivată în Dolj şi în alte zone din ţară în urma unui colaborări bilaterale încheiate între o universitate din Coreea de Nord şi staţiunea din Dăbuleni. Au fost aclimatizate mai multe soiuri de cartof dulce care se cultivă pe o suprafaţă de 3 hectare.

„Caracterul variabil al climei din sudul câmpiei Olteniei, cu tendinţă de accentuare a secetei, precum şi fertilitatea scăzută a psamosolurilor oferă condiţii favorabile cultivării cartofului dulce. Cartoful dulce am început să îl cultivăm în 2012, în cadrul unui protocol de cooperare bilaterală încheiat între Universitatea Naţională Kyungpook (KNU) din Coreea de Sud şi Staţiunea de cercetare care s-a derulat în perioada 2012-2015. Acum cartoful dulce este cultivat în cadrul staţiunii, dar şi de fermieri şi de localnici care vor să îl testeze atât ca şi cultură, cât şi ca legumă de consum", a spus Aurelia Diaconu.

Potrivit specialiştilor din cadrul staţiunii din Dăbuleni, faţă de cartoful obişnuit, cartoful dulce se vinde la un preţ mult mai mare, dar este mai bogat în vitamine şi antioxidanţi. În prezent cartoful dulce pentru consum se vinde la staţiunea Dăbuleni cu preţul de 5 lei pe kilogram. Această legumă se găseşte şi în pieţele din Craiova şi se vinde cu minim 10 lei kilogramul.

În cadrul staţiunii Dăbuleni anul acesta au fost plantaţi şi arbuşti precum măslin, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc şi kaki.

„Aceste specii noi le testăm pentru a constata dacă se adaptează, pentru a fi cultivat pe scară largă valorificând superior condiţiile pedoclimatice ale zonei, aşa cum am procedat în cazul cartofului de dulce. Vom continua cercetările şi cu alte specii pe care le avem în baza de date, de plante medicinale şi legume care nu au fost cultivate pe scară largă", a mai spus directorul staţiunii de cercetare Dăbuleni.

La staţiunea de cercetare fac practică şi elevii liceelor cu profil agricol din judeţul Dolj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici