Prefectul Atănăsoaei a spus, la bilanţul activităţii instituţiei pe care o conduce la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, că având în vedere amplificarea fenomenului consumului de etnobotanice, încă din ianuarie 2010 s-a solicitat inspectorilor Gărzii Financiare şi Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor să vină în sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate în acţiunile de controlare a magazinelor unde se vând substanţe psihoactive şi produse etnobotanice.
Ulterior, prin Ordinul prefectului 824/29.10.2010, s-au constituit echipe mixte de control alcătuite din reprezentanţi ai BCCO Bucureşti-Serviciul Antidrog, Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi Direcţiei Sanitar Veterinare.
Astfel, dacă la începutul controalelor în Bucureşti funcţionau 107 magazine ce vindeau etnobotanice, în prezent mai sunt 35, care funcţionează cu intermitenţă.
Atănăsoaei a amintit că astfel de controale au loc săptămânal, instituţiile de aplicare a legii având sub observaţie permanentă fenomenul.
„Ne propunem ca, prin acţiunile permanente de control şi prin sancţiuni, aceste magazine să dispară, într-o manieră legală şi necontestată, de pe raza Capitalei”, a conchis Atănăsoaei.