CAS Suceava: Întreruperea furnizării serviciilor medicale în cursul lunii iunie 2011 este nelegală
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava a avertizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că întreruperea furnizării serviciilor medicale în cursul lunii iunie 2011 este nelegală, în condiţiile în care medicii de familie refuză semnarea contractelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit comunicatului semnat de preşedintele CAS Suceava, Victor Cristi Bleorţu, CAS Suceava încheie pentru luna iunie 2011 acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul 2010, urmând ca în cursul lunii iunie să se iniţieze noul proces de contractare aferent anului 2011.
"Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actelor adiţionale pe care le încheiem de la 1 iunie 2011 cu furnizorii de servicii medicale şi medicamente sunt cele prevăzute în actelor normative în vigoare (..). Prin urmare, nu există premisa legală de a întrerupe furnizarea de servicii medicale în cursul lunii iunie 2011", se arată în documentul citat.
Totodată, preşedintele CAS Suceava susţine că pentru toate domeniile de asistenţă medicală eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2011 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii iunie 2011 se vor regulariza.
Secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, Irina Badrajan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în şedinţa de miercuri a asociaţiei medicii de familie suceveni au hotărât să nu semneze, deocamdată, contractul cu CAS Suceava.
Ea a arătat că medicii de familie doresc să afle normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru anul 2011.
Badrajan a spus că medicii de familie suceveni au acordat miercuri consultaţii pacienţilor, dar nu pot elibera decât concedii medicale, iar pentru celelate documente nu au calitatea necesară.
Medicii de familie au decis, miercuri, în şedinţa Biroului executiv, să nu semneze contractul-cadru privind asistenţa medicală, astfel că de la 1 iunie pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti.
Medicii din Bucureşti s-au reunit, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă, unde au decis în unanimitate să se alieze colegilor din ţară şi să nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că Ministerul Sănătăţii a făcut absolut tot ceea ce era de făcut, dar că nu este suficient. Problema este de fapt a CNAS, care în pofida faptului că a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primară, atunci când acesta trebuia alocat doctorilor de familie, a fost mai mic, a susţinut Mihăilă.
Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni - până la 1 iunie - a termenului iniţial.
Decizia a fost luată pentru a putea fi finalizată procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.
Anterior luării acestei decizii, medicii de familie şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prevederile din noul contract-cadru, context în care au anunţat că nu vor semna documentul. În plus, ei ameninţau că bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, declara în 23 martie, pentru MEDIAFAX, că prelungirea cu două luni a actualului contract-cadru va permite modificarea prevederilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, iar pacienţii vor primi medicamente compensate şi gratuite după 1 aprilie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO