- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAS-ul angajatului creşte cu un punct
Contribuţia de asigurări sociale plătită de angajat, indiferent de natura condiţiilor de muncă, va fi majorată cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii vor achita între 20,8% şi 30,8% din venitul brut al angajaţilor, începând cu 1 februarie.
CAS-ul angajatului creşte cu un punct (Imagine: Mediafax Foto)
Pentru condiţii normale de muncă, cota de contribuţii sociale a fost stabilită de Guvern, prin proiectul de buget pentru 2009, la 31,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 20,8 % pentru angajatori.
Contribuţia aferentă condiţiilor deosebite de muncă a fost stabilită pentru acest an la 36,3%, din care 10,5% datorată de angajaţi şi 25,8% pentru angajatori, iar pentru condiţii speciale de muncă a fost decisă o contribuţie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajaţi şi 30,8% pentru angajatori, conform proiectului de buget pentru 2009 obţinut de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Contribuţia de asigurări sociale este calculată la fondul total de salarii brute lunare şi la veniturile brute lunare ale angajaţilor.
Până în prezent, cota contribuţiei individuale de asigurări sociale a fost de 9,5%, indiferent de condiţiile de muncă. În contribuţia individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.
Condiţiile deosebite de muncă presupun un grad mare de expunere la risc a angajaţilor, în timp ce locurile de muncă în condiţii speciale sunt caracteristice unităţilor miniere, zonelor afectate de radiaţii, aviaţiei civile şi activităţii artistice (acrobat, dresor, cascador).
Pentru bugetul asigurărilor de şomaj, Guvernul a decis ca angajatorii şi angajaţii să achite o contribuţie similară, de câte 0,5%, în timp ce contribuţia datorată de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj a fost stabilită la 1%.
La Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia angajatorului va fi de 0,25%.
Veniturile Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale sunt estimate pentru acest an la 224 milioane lei, iar cheltuielile la 100 milioane lei, cu un excedent de 124 milioane lei.
Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale, au fost stabilite de la 0,15 la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.
Toate aceste cote de contribuţii vor fi aplicate începând cu veniturile aferente lunii februarie 2009.
Cuantumul ajutorului de deces va fi de 1.693 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, şi la 847 lei, pentru un membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Valorile vor fi aplicate începând cu data de 1 a lunii următoare publicării legii bugetului în Monitorul Oficial.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat, joi, după şedinţa de buget în care a fost aprobat proiectul de buget, că, în 2009, contribuţiile plătite de angajotor şi angajat vor creşte cu 3,3 puncte procentuale, revenind la nivelul aplicat în primul semestru al anului 2008.
Contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori însumează, în prezent, 40,05% din salariul brut, deşi ar fi trebuit să scadă de la 1 ianuarie 2009 cu două puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.
Pe de altă parte, Guvernul a stabilit, joi, că angajatorii nu vor mai plăti contribuţii de asigurări sociale pentru personalul trimis în şomaj tehnic, plăţi care vor fi acoperite de stat.
Premierul Emil Boc a precizat că facilitatea va fi valabilă pe o perioadă de maximum trei luni.
Anul trecut a fost programată reducerea cotelor de contribuţii sociale cu 6 puncte procentuale, la 39,5% din salariul brut, din care 4,5 puncte pentru angajatori în ianuarie şi decembrie, şi 1,5 puncte pentru angajaţi în luna iulie 2008.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO