Casa Cantacuzino a fost distrusă în acest week-end, Poliţia a deschis o anchetă

Casa prinţului Cantacuzino din strada Gutenberg 3 a fost distrusă în acest week-end, după ce Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a cerut prefectului Capitalei să sisteze lucrările de demolare a imobilului, aflat în procedură de clasare ca monument istoric, Poliţia declanşând o anchetă.

Urmărește
267 afișări

Asociaţia pentru memorie identitară "Carpaţii" a comunicat luni că atât în noaptea de vineri spre sâmbătă, cât şi duminică, indivizi au distrus cu baroasele şi alte unelte toate elementele decorative şi artistice de pe faţadele clădirii din strada Gutenberg numărul 3, fosta reşedinţă a prinţului Gheorghe Cantacuzinio-"Grănicerul".

O echipă de "demolatori" a lucrat continuu, instalând schele şi distrugând elementele decorative ale faţadelor clădirii (frontonul din strada Gutenberg, feroneria de fontă forjată deosebit de valoroasă de la aceeaşi intrare, stucaturi, capitelurile coloanelor, ancadramentele ferestrelor etc). Mai mult, demolatorii au sustras valoroasele feronerii, uşile din fontă forjată şi balustradele scării de marmură din vestibul - fapte care agravează infracţiunea de distrugere, câtă vreme obiectele aparţineau unei clădiri protejate, arată sursa citată.

Potrivit asociaţiei, reprezentanţii Poliţiei au încercat să-i evacueze din incinta imobilului pe distrugători şi, în urma refuzului acestora, precum şi în urma insultelor şi ameninţărilor proferate de unul din ei preşedintelui Asociaţiei "Carpaţii", oamenii legii au procedat la ridicarea cu forţa a agresorilor şi transportarea lor la Secţia 17 Poliţie Bucureşti.

În opinia asociaţiei, faptele petrecute sunt "agresiuni deliberate asupra unei clădiri cu statut protejat conform Legii 422/18 iulie 2001 a monumentelor istorice, indivizii respectivi sfidând efectiv deciziile unor autorităţi oficiale, şi aceasta la aproximativ 30 de metri distanţă de sediul prefecturii Capitalei".

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a solicitat prefectului Capitalei să sisteze lucrările de demolare a Casei General Gheorghe Cantacuzino din strada Gutenberg 3, aflată în procedură de clasare ca monument istoric, după ce Primăria Sectorului 5 a autorizat desfiinţarea imobilului.

Autorizaţia de desfiinţare a imobilului de secol XIX în care a trăit generalul Gheorghe Zizi Cantacuzino, emisă de Primăria Sectorului 5 pe 22 iunie 2009, face şi subiectul unei petiţii postate miercuri de Asociaţia pentru Memorie Identitară "Carpaţii" pe site-ul petitieonline.ro. Asociaţia se adresează Ministerului Culturii, Primăriei şi Prefecturii Bucureşti pentru salvarea şi conservarea clădirii de patrimoniu, prin clasarea ei ca monument istoric.

Casa respectivă a intrat şi în atenţia Asociaţiei ProDoMo, care pe 11 ianuarie, a depus la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) a Municipiului Bucureşti o cerere de declanşare a procedurii de clasare în regim de urgenţă a imobilului. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de pe lângă DCPN Bucureşti a respins cererea, decizie adoptată de directorul DCPN Bucureşti, Nicolae Stan. Acesta a declarat pentru MEDIAFAX că membrii Comisiei Zonale au considerat că imobilul nu are valoarea arhitecturală care să îl recomande pentru clasare şi au invalidat, totodată, un studiu în acest sens al arhitectului Adrian Crăciun, realizat începând din 2008, la solicitarea DCPN Bucureşti.

În acelaşi timp, în 2008, DCPN Bucureşti a dat un aviz de desfiinţare a imobilului, care a stat la baza autorizaţiei emise în 2009 de Primăria Sectorului 5.

Vineri, 28 mai, preşedintele Asociaţiei pentru memorie identitară "Carpaţii", Florin Dobrescu, împreună cu Doina Vella, vicepreşedinte al Asociaţiei ProDoMo, au avut o întâlnire cu prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaiei, "care a manifestat o solicitudine deosebită în vederea realizării demersurilor legale necesare salvarii imobilului".

"În acest sens, Inspectoratul de Stat în Construcţii a întreprins sâmbătă demersurile legale în vederea sistării oricăror lucrări de demolare a imobilului care are statut protejat conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", arată sursa citată.

Secretarul general al Ministerului Culturii, Mircea Staicu, a declarat pentru MEDIAFAX că a trimis vineri la Prefectura Bucureşti o adresă în care se solicită sistarea lucrărilor de demolare a imobilului din strada Gutenberg 3A şi Splaiul Independenţei 30, adresa prevăzută în autorizaţia de desfiinţare, până la intrarea în legalitate, în sensul clarificării statutului imobilului, când se va încheia procedura de clasare aflată în curs la minister, favorabil sau nu.

Potrivit Doinei Vella, casa din strada Gutenberg 3 a fost reşedinţa prinţului Zizi Cantacuzino, care a donat o parte din parcela respectivă legionarilor, care au construit acolo un alt corp de clădire, cunoscut ca sediu al Mişcării Legionare în epocă. Însă fosta reşedinţă a lui Zizi Cantacuzino, clădire din secolul al XIX-lea, este "inconfundabilă", susţine Vella.

Gheorghe Zizi Cantacuzino - supranumit "Grănicerul" -, prinţ valah din nobila familie a Cantacuzinilor, s-a născut în 1869, la Paris, ca fiu al lui I. G. Cantacuzino, a fost combatant şi erou în Primul Război Mondial, deputat de Vâlcea din partea Partidului averescan (1920) şi de Tulcea din partea Partidului Conservator (în 1922 şi 1926). Din 1935 şi până la moarte, în 1937, el a fost preşedinte al Partidului "Totul pentru Ţară", alcătuit din foştii membri ai Gărzii de Fier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici