Casa de Pensii: De miercuri s-a deschis cont special pentru plata contribuţiilor drepturilor de autor la Trezorerie

Autorităţile au deschis de miercuri conturi distincte pentru plata direct la Trezorerie a contribuţiilor la veniturile din activităţi independente, iar conturile sunt afişate la sediile instituţiilor la care se depun declaraţiile de impunere, a declarat preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului Casa de Pensii: De miercuri s-a deschis cont special pentru plata contribuţiilor drepturilor de autor la Trezorerie

Casa de Pensii: De miercuri s-a deschis cont special pentru plata contribuţiilor drepturilor de autor la Trezorerie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte conturile nu este problema beneficiarului. Conturile sunt informaţiile care sunt adresate specialiştilor, trebuie să ştie instituţia care administrează care este contul în care vor fi gestionate acele sume pe care le plătiţi acolo. Sunt adresate dumneavoastră în situaţia în care doriţi să plătiţi direct la Trezorerie şi să nu mai accesaţi instituţiile abilitate în acest sens. Ieri (marţi - n.r.)au fost anumite conturi, de astăzi (miercuri - n.r.) s-a deschis un cont distinct pentru plata acestor contribuţii. Sunt valabile conturile afişate de instituţiile publice", a declarat, miercuri, Pârcălabu.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcalabu, a făcut aceste precizări în urma întrevederii premierului Emil Boc cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC), la care au mai fost prezenţi vicepremierul Marko Bela şi miniştrii Culturii şi Finanţelor, Kelemen Hunor şi, respectiv, Sebastian Vlădescu.

Ea a declarat anterior că persoanele care obţin venituri din activităţi independente, inclusiv drepturi de autor, au obligaţia de a depune câte o declaraţie o singură dată la Casa de Pensii, Agenţia pentru Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate, urmând să depună alte declaraţii dacă veniturile scad sub 5 salarii medii brute.

"Poblemele pe care le-am identificat în aceste zile au fost legate de faptul că aceste persoane sunt plimbate de la un ghişeu la altul. Trebuie spus că în toate instituţiile, nu numai în România, declararea se face într-un loc, iar plata se face într-un alt loc, este principiul separării operaţiunilor. În mod normal, în momentul în care se depune, şi declaraţia se depune o singură dată, la cele trei instituţii, pentru a fi luată acea persoană în evidenţă şi introdusă în bazele de date care sunt gestionate la fiecare dintre cele trei instituţii, şi vor plăti în luna următoare. Dacă fac obiectul plăţii lunare, vor fi identificate mult mai uşor pe baza codului numeric personal şi vor avea numai obligaţia de plată", a spus Pârcălabu.

Ea a adăugat că, după ce contribuabilii declară veniturile din activităţi independente, ei nu vor fi obligaţi să completeze alte declaraţii decât dacă veniturile lor scad sub plafonul celor cinci salarii medii brute pe economie.

"Sunt obligaţi să facă corecturile necesare în momentul în care veniturile pe care le-au declarat iniţial în declaraţia iniţial depusă suportă modificări. Nu vor face obiectul notificării în situaţia în care acele venituri nu scad sub plafonul dat de nivelul celor cinci salarii medii brute pe economie", a explicat Pârcălabu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici