- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are bani pentru medicamente
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are bani pentru medicamente compensate şi gratuite în 2010, întrucât bugetul pe acest an reprezintă exact valoarea datoriilor transferate din 2009, a anunţat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu are bani pentru medicamente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit directorului Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în general bugetul era alcătuit pentru primele trei trimestre ale unui an, iar în al patrulea se făcea rectificarea.
"Din cauza crizei, în 2009, rectificarea nu s-a mai putut acorda în trimestru IV, astfel că datoriile s-au rostogolit din trimestrul IV în 2010, datorii în valoare 2.800 milioane lei. Bugetul total pentru medicamentele compensate şi gratuite ale CNAS reprezintă 500 de milioane de euro, aproximativ două miliarde lei, exact datoria din 2009", a susţinut Zaharescu, în cadrul unei conferinţe organizate cu prilejul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Astfel, potrivit acestuia, CNAS nu are bani pentru medicamente în 2010.
"Ne aflăm în pragul celei mai mari crize înregistrate în sistemul sanitar în ultimii 20 de ani, bugetul sănătăţii este de 2,6% din PIB, sumă absolut dramatică în condiţiile în care media europeană este de 5% iar cea din ţările africane de aproximativ 4%", a mai spus directorul ARPIM.
El a adăugat că alocarea unei sume rezolnabile pentru sănătate reprezintă voinţa politică. "Faptul că avem cel mai mic buget este dovada lipsei de voinţă politică", a conchis Zaharescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO