- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Casa Naţională de Pensii: Sumele din raportul Curţii de Conturi sunt estimate. Am făcut contestaţie din februarie
Sumele din raportul Curţii de Conturi referitoare la datorii nerecuperate şi pierderi ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) sunt estimate de auditori pe baza "eşantioanelor focusate" şi extrapolate la întregul sistem, a declarat, joi, preşedintele CNPP, Doina Pârcălabu.
Casa Naţională de Pensii Publice: Sumele din raportul Curţii de Conturi sunt estimate. Am făcut contestaţie din februarie
Declaraţia a fost făcută după ce o parte a presei a reluat subiectul raportului Curţii de Conturi, prezentat în ianuarie.
Preşedintele CNPP a mai spus că raportul din ianuarie este unul preliminar, rezultat al primului audit de performanţă realizat de la înfiinţarea instituţiei şi vizând perioada 2001-2011.
Pârcălabu a precizat că multe dintre aspectele semnalate în raport au fost remediate încă înainte de finalizarea auditului, termenul final pentru implementarea tuturor recomandărilor făcute de Curtea Constituţională fiind 31 mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
În plus, CNPP a contestat, încă din februarie, cinci dintre măsurile dispuse în urma auditului, însă Curtea de Conturi nu a dat încă un răspuns.
"Suntem în grafic cu aplicarea măsurilor dispuse, dar sumele au fost estimate de auditori pe baza eşantioanelor focusate, nu statistice. Au extrapolat acele estimări la întregul sistem, deci nu sunt cifre reale", a mai spus preşedintele CNPP.
Raportul Curţii de Conturi a stabilit că peste şase miliarde de lei lipsesc ca urmare a neîncasării unor creanţe din anii precedenţi, însă preşedintele CNPP a declarat că raportul este unul preliminar şi, în plus, aceste sume ar fi trebuit încasate în perioade anterioare.
"Sunt acele datorii istorice", a subliniat Doina Pârcălabu.
În acelaşi context, CNPP a precizat că nu mai are, din 2004, atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale, colectarea efectivă a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi urmărirea încasării acestora, realizându-se de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin structurile sale teritoriale.
Referitor la pierderile de aproximativ 130 de milioane de euro pentru că CNPP nu ar fi realizat venituri din dobânzi, preşedintele CNPP a explicat că există o convenţie cu Ministerul de Finanţe privind dobânzile şi că există excedent doar în primele zile ale lunii, pe măsură ce se fac plăţile fiind necesară suplimentarea bugetului de pensii.
Întrebată dacă premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut demisia de la CNPP, Doina Pârcălabu a infirmat acest lucru.
În ianuarie, Curtea de Conturi a depistat unele disfuncţionalităţi la Casa Naţională de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, instituţia explicând că acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate MMFPS.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) preciza, în 10 ianuarie, că mare parte dintre disfuncţionalităţile semnalate sunt cauzate de lipsa unui sistem informatic integrat între instituţiile subordonate Ministerului Muncii, cât şi între minister şi celelalte instituţii ale statului.
"Din acest punct de vedere, raportul Curţii de Conturi este argument pentru urgentarea implementării sistemului informatic integrat", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.
CNPP precizează că au existat situaţii de CNP-uri eronate din cauza faptului că, anterior anului 2001, evidenţa pensionarilor nu se realiza pe baza acestui mijloc de identificare a persoanelor. După 2001, preluarea în baza de date a sistemului s-a realizat cu mijloace proprii, în special pe baza datelor furnizate de pensionari prin intermediul factorilor poştali, conducând uneori la înregistrarea eronată a componentei numerice a CNP-ului.
"Atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte corectarea CNP-urilor eronate, casele teritoriale de pensii întreprind periodic suprapuneri ale bazelor de date proprii, precum şi cu cele ale autorităţilor competente pentru evidenţa populaţiei, în scopul identificării unor astfel de cazuri, procedând la corectarea datelor, la constatarea debitelor şi la recuperarea sumelor încasate necuvenit", se arăta în comunicatul remis în 10 ianuarie.
La momentul controlului efectuat de Curtea de Conturi, CNPP a menţionat că erau 1.672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, acestea din urmă reprezentând 0,02 la sută din numărul total al pensionarilor aflaţi în plată.
"După dispunerea măsurilor legale, în evidenţa la nivel naţional au mai rămas doar şase cazuri nesoluţionate, pentru restul fiind stabilite debite aflate în curs de recuperare, iar numărul CNP-urilor eronate a scăzut, în decembrie 2011, la 0,01 la sută din numărul pensionarilor în plată", mai preciza atunci CNPP.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO