- Home
- Social
- (16.07.2024, 17:40)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Case-cupolă, panouri solare şi experimente privind procrearea: aşa îşi imaginează Musk primul oraş de pe Marte
The New York Times a analizat documente şi a vorbit cu surse de la SpaceX, compania antreprenorului care şi-a oferit sperma pentru a contribui la formarea coloniei.
Urmărește
176 afișări
O imagine a oraşului creată cu Designer
Eforturile companiilor sale tind spre a crea o colonie pe Marte. Aterizarea pe planeta roşie şi crearea ulterioară a comunităţilor umane ar fi sâmburele încolţit în mintea antreprenorului Elon Musk.
„Există o mare urgenţă în a face viaţa multiplanetară”, a spus el. „Trebuie să o facem în timp ce civilizaţia este atât de puternică”, este argumentul pentru care grăbeşte evenimentele.
Dacă în 2016 credea că va dura între 40 şi 100 de ani pentru a fonda o nouă civilizaţie la 225 de milioane de kilometri distanţă, în aprilie anul trecut a declarat că în 20 de ani sunt aşteptaţi un milion de oameni pe pământul marţian (în timp ce, în viziunea NASA, omul nu va ateriza pe Marte înainte de 2040).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Există documente, e-mailuri şi proiecte care arată progresul planurilor vizionarului de 53 de ani, după cum explică publicaţia americană New York Times.
Cum rezolvă problema apei
Scopul companiei aerospaţiale SpaceX, pe care a fondat-o în 2002, este clar: să ajungă pe Marte. Chiar şi Tesla, compania de vehicule electrice fondată în 2003, ar trebui să contribuie la proiect: viitorii colonişti ai planetei – a declarat Musk – vor conduce un anumit model de Cybertruck.
Nu doar atât. Compania Boring, o companie de construcţie de tuneluri, ar urma parţial să dezvolte echipamente care vor fi folosite pentru a săpa sub suprafaţa planetei. În cele din urmă, averea personală a lui Musk (aproximativ 270 de miliarde de dolari) – aşa cum a declarat el – ar fi folosită pentru a-şi finanţa planurile multiplanetare.
SpaceX are un contract de 2,9 miliarde de dolari cu NASA pentru a trimite racheta Starship pe Lună (misiunea Artemis a NASA, 2026). Chiar în ultimele săptămâni a fost efectuat al patrulea test.
Starship, însă, este proiectată şi pentru Marte. O versiune viitoare a rachetei ar putea transporta 100 de pasageri o dată la doi ani. În „cabină” ar fi spaţiu pentru o pistă de curse şi un cinematograf.
Antreprenorul născut în Africa de Sud şi compania sa se gândesc să construiască o aşezare „mişto” pe o parte a unui crater. O localitate formată din multe clădiri sub formă de „cupolă” aşezate în jurul uneia centrale mai mare, tot cu cupolă, care este folosită pentru viaţa comunităţii.
Dezbaterea actuală, explică sursele, se concentrează pe materialele care vor fi folosite pentru construcţia coloniei. Nu lipseşte nici echipa care studiază cum să creeze costume spaţiale compatibile cu mediul ostil de pe Marte, format din temperaturi îngheţate, furtuni de praf şi aer imposibil de respirat.
Pentru a combate climatul aspru, Musk a spus că se gândeşte chiar la explozii termonucleare. Cantităţi mari de panouri solare (construite de Tesla) vor încălzi casele şi vor crea energie.
Pentru a permite coloniei să bea şi să folosească lichidul vital, se studiază metoda de colectare a gheţii, iar pentru alimentaţie este planificată prezenţa animalelor şi plantelor (crescute în sere), care vor fi transportate în interiorul aşezărilor prin intermediul navei „Arca lui Noe”.
SpaceX a colaborat cu Impossible Foods, o companie care produce „carne” pe bază de plante, tot pentru a testa surse de proteine care vor fi necesare pe Marte.
Un obiectiv fundamental al misiunii, pentru Musk, va fi autosuficienţa coloniei în cazul în care se întâmplă ceva grav pe Pământ şi legăturile de călătorie cu aceasta sunt întrerupte.
Pentru a atinge acest obiectiv, pe lângă plantele şi animalele menţionate, o echipă medicală studiază posibilitatea procreării pentru rezidenţii de pe Marte.
Vrea să moară pe Planeta Roşie
Pe lângă faptul că a declarat că vrea să moară pe Planeta Roşie, Musk, au mărturisit două surse, şi-a oferit sperma pentru a contribui la formarea coloniei.
Fondatorul Tesla a spus că copiii nu vor avea voie la bordul primelor zboruri către Marte din cauza posibilelor pericole, dar că, evident, mulţi copii vor locui în aşezări mai târziu.
Mulţi dintre cei peste 12.000 de angajaţi ai SpaceX cred în succesul proiectului atât de mult încât poartă ocazional tricouri cu mesajele „Hai să ocupăm Marte” sau „Rocket parent”.
Baza principală în care lucrează se află în Boca Chica, Texas. Aici, nu este totul roz. Unii angajaţi s-au plâns de încălcarea protocoalelor de siguranţă.
Compania aerospaţială este, de asemenea, în litigiu cu agenţia guvernamentală Consiliul naţional pentru relaţii de muncă (NLRB), deoarece opt foşti angajaţi au declarat că au fost concediaţi pentru că s-au plâns de comportamentul lui Musk şi pentru că au suferit hărţuire sexuală şi discriminare în cadrul companiei.
SpaceX a dat în judecată NLRB, susţinând că a acţionat neconstituţional.
Un fost manager a vorbit despre condiţiile de muncă grele, dar a mai precizat că „compania este un loc uimitor” şi că „nu va schimba această experienţă pentru nimic în lume”.
Elon Musk şi SpaceX nu au răspuns solicitărilor făcute de către cei de la The Times pentru a comenta planurile cu privire la Marte.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe