Casele de marcat self-checkout pot influenţa locurile de muncă. Ce spun casierii

  • Magazinele mari din România au peste 1.200 de case de marcat self-checkout.
  • Cele mai multe case de marcat au fost instalate în pandemie, conform ZF.
  • În comerţul alimentar lucrează circa 90.000 de oameni.
Urmărește
672 afișări
Imaginea articolului Casele de marcat self-checkout pot influenţa locurile de muncă. Ce spun casierii

Casele de marcat self-checkout pot influenţa locurile de muncă. Ce se va întâmpla cu casierii

Digitalizarea a schimbat modul în care românii fac cumpărăturile. Peste 1.200 de case de marcat self-checkout sunt în magazinele de la noi, cele mai multe apărute în pandemie. 
 
Florin Popescu, director de magazin, spune că angajaţii nu ar trebui să îşi facă griji. Jobul de casier nu va dispărea, dar va suferi modificări.
 
„Vin în ajutorul clienţilor noştri, pentru rapiditatea cumpărăturilor, mai ales, sunt facile în perioadele aglomerate, cum sunt sărbătorile. Nu vin ca o ameninţare, vin mai degrabă ca o completare, pentru că postul de casier se transformă mai degrabă în activităţi în sprijinul clienţilor noştri. Timpul de stat la coadă s-a redus, sunt mult mai rapide aceste case de marcat”, a spus Florin Popescu, director de magazin.
 
Mihaela este casier de peste 10 ani. Nu se teme că un robot ar putea să îi fure jobul. Dimpotrivă, spune că îi uşurează munca. Clienţii au aceeaşi părere.
 
„Vin foarte mult în ajutorul nostru, înainte era foarte greu, acum clienţii pot să scaneze şi singuri, au şi aplicaţia. Chiar suntem uimiţi de unii care sunt foarte în vârstă şi zic: nu, nu, nu avem nevoie de ajutor, ne descurcăm foarte bine. Nu are cum să ne fure jobul, este nevoie şi de noi, doar că ne uşurează munca”, a spus Mihaela, angajat.
 
„Da, pentru că e mult mai uşor. Nu mai stai la coadă, aici sunt câteva case mai accesibile, îmi fac singur, mi le pun în pungă, ştiu singur cum să mi le pun. Reduce timpul de stat la coadă acest aparat? – Da, semnificativ”, a spus Marian, client.
 
Cifra de afaceri a magazinelor alimentare ar putea depăşi 140 de miliarde de lei în 2021, conform Ziarului Financiar, de la 130 de miliarde de lei anul trecut. Kaufland este lider de piaţă în acest sector, urmat de Lidl şi Carrefour.

LIDERII PIEŢEI DE RETAIL ALIMENTAR

  • KAUFLAND 10% COTA DE PIAŢĂ
  • LIDL DISCOUNT 8,3% COTA DE PIAŢĂ
  • CARREFOUR ROMÂNIA 6,9% COTA DE PIAŢĂ
  • PROFI ROM FOOD 6,2% COTA DE PIAŢĂ
  • MEGA IMAGE 5,6% COTA DE PIAŢĂ
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici