Casele inundate la Galaţi, construite pe amplasamente afectate de inundaţii şi în 2013, în pofida recomandărilor făcute de MAI

Multe dintre casele afectate de inundaţiile de săptămâna trecută din judeţul Galaţi au fost construite, cu autorizaţii de la primării, în zone care în anul 2013 au fost puternic inundate, autorităţile locale nerespectând recomandările făcute de MAI atunci, a declarat ministrul Dragoş Tudorache.

Urmărește
1122 afișări
Imaginea articolului Casele inundate la Galaţi, construite pe amplasamente afectate de inundaţii şi în 2013, în pofida recomandărilor făcute de MAI

MAI: Casele inundate la Galaţi, construite pe amplasamente afectate de inundaţii şi în 2013

"Este important de precizat faptul că ne referim tot la zonele unde şi în 2013 au fost inundaţii asemănătoare, atunci cu efecte tragice, au murit oameni în acel moment. (...) Ceea ce este important de spus este şi faptul că am constat acum în investigaţiile pe care le-am făcut, de miercuri până astăzi, că în mare parte casele afectate acum de inundaţii au fost construite pe aceleaşi amplasamente ca cele afectate acum trei ani, în ciuda recomandărilor foarte clare făcute la acel moment către primăria locală, să nu se mai emită autorizaţii în aceleaşi amplasamente tocmai pentru că exista pericolul unor astfel de inundaţii. Este foarte important ca şi autorităţile locale să-şi înţeleagă responsabilitaţile pe care le au în astfel de situaţii, altfel riscăm de fiecare dată când se produc astfel de fenomene meteorologice să ne aflăm în faţa unor riscuri asemănătoare. E foarte important să învăţăm din această lecţie, e păcat că nu am învăţat în 2013 (...).", a susţinut ministrul de interne.

Oficialul MAI susţine că acum se evaluează pagubele din judeţul Galaţi, pentru a şti dimensiunea ajutorului ce urmează să fie acordat.

"Aşteptăm aceste evaluări până mâine, astfel încât să putem în şedinţa de Guvern de miercuri să luăm decizia cu privire la nivelul ajutoarelor acordate în aceste localităţi. (...) Consider că e o problemă în faptul că se emit în continuare autorizaţii de construire în zone inundabile. Nu este de competenţa Ministerului de Interne să intervenim pe zona autorităţilor locale, dar în mod evident cu învăţămintele pe care le-am tras din situaţia de săptămâna trecută voi sesiza colegii de Guvern, pe domnul vicepremier Dîncu şi vom vedea care sunt formulele cele mai adaptate pentru a lucra cu autorităţile locale şi a le sensibiliza în a-şi schimba modalitatea de acordare a acestor autorizaţii de construcţie", a spus Dragoş Tudorache.

Potrivit unui comunicat remis de MAI luni agenţiei de presă MEDIAFAX, forţele de intervenţie au fost solicitate, în total, în 143 de localităţi din 14 judeţe, cele mai grave situaţii fiind înregistrate în judeţul Galaţi, în localităţile Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea şi Schela. În aceste trei localităţi au fost evacuate 1.270 de persoane, cele mai multe, peste 600, doar din Slobozia Conachi.

În prezent, 28 de persoane se află încă în spaţii puse la de autorităţile locale- 25 la sala de sport din Pechea, două în şcoala de la Cuza Vodă şi o persoană în sala de sport de la Slobozia Conachi. Potrivit MAI, alte 113 de persoane sunt cazate la rude.

În judeţul Galaţi inundaţiile au afectat 809 locuinţe, dintre care grav 36, 15 drumuri judeţene, 17 drumuri comunale şi 43 de poduri şi podeţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici