Casierii reţinuţi la Vama Giurgiu pentru luare de mită, cercetaţi în libertate

Cei opt casieri de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, reţinuţi pentru luare de mită, după ce, în urma unui control făcut în birourile lor, au fost găsiţi circa 8.000 de euro, vor fi cercetaţi în libertate, cu interdicţia de părăsire a localităţii, a decis Tribunalul Giurgiu.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Casierii reţinuţi la Vama Giurgiu pentru luare de mită, cercetaţi în libertate

Cei opt casieri reţinuţi la Vama Giurgiu pentru luare de mită vor fi cercetaţi în libertate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Magistraţii Tribunalului Giurgiu au decis, miercuri seară, ca cei opt casieri angajaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) să fie cercetaţi în libertate, însă cu interdicţia, pentru următoarele 29 de zile, de a părăsi localitatea de domiciliu.

Cei opt casieri - cinci bărbaţi şi trei femei - au fost duşi sub escortă, cu dubele, de la Tribunalul Giurgiu în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, urmând să fie eliberaţi în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 2.00, când expiră cele 24 de ore de reţinere dispuse pe bază de ordonanţă de către procurorii Parchetului Tribunalului Giurgiu.

Suma de aproximativ 8.000 de euro a fost găsită în toneta celor opt casieri de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, banii fiind împrăştiaţi peste tot - pe birou, în spatele unui dulap, într-un top de hârtie sau în mai multe pachete de ţigări, a declarat, miercuri, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Radu Rădulescu.

"Banii erau aruncaţi pe birou, în spatele unui dulap, într-un top de hârtie, în mai multe pachete de ţigări şi într-un top de coli de hârtie, precum şi în sacoşa unei angajate. Cei opt casieri reţinuţi pentru luare de mită au declarat că nu cunosc modul în care banii au ajuns în aceste locuri pentru că pe parcursul zilei acest birou nu este încuiat. Noi am fost sesizaţi mai demult despre anumite nereguli care se întâmplă acolo, în legătură cu TIR-uri şi camioane ai căror şoferi nu plătesc taxa la valoarea legală şi nu primesc chitanţe", a declarat Radu Rădulescu.

Potrivit acestuia, controlul a fost făcut la schimbul de tură, iar la verificare a fost descoperit echivalentul a aproximativ 8.000 de euro, în dolari, lei, leva, lire sterline.

"Din verificările noastre rezultă că sunt banii strânşi pe o singură tură. Când noi am intrat la control în camera lor probabil că au aruncat banii. Unii erau mototoliţi, pe după dulapuri, peste tot erau cam 7.800 de euro. Dacă într-o singură tură se strâng asemenea bani, atunci e grav şi vom face cercetări pentru a se stabili dacă aceşti bani se dădeau mai departe. Sunt bani care nu pot fi justificaţi, nu sunt acte", a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Conform acestuia, neregulile au fost semnalate de către colegii casierilor din CNADNR, care au explicat că transportatorii preferau să le dea bani casierilor decât să plătească integral taxa, care era aproape dublă.

"Eu sunt convins că ei nu au lucrat de capul lor. Sunt informaţii că şeful lor a săvârşit şi infracţiuni de trafic de influenţă, în sensul că le-a cerut salariaţilor bani la modul că «dacă nu daţi, plecaţi». Înclin să cred că pe o tură, aşa sunau informaţiile noastre, se adunau între două şi trei mii de euro, până la zece mii de euro zilnic. Urmează să probăm acest lucru, raportând la numărul de autovehicule care circulă pe acolo în fiecare zi", a conchis prim-procurorul Radu Rădulescu.

Reprezentanţii Secţiei de Control şi Încasare Giurgiu a Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti spun că prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse trec zilnic aproximativ 500 de TIR-uri, iar taxa de pod este de aproximativ 300 de lei.

"Noi îi cunoaştem de zece ani pe aceşti oameni care au fost reţinuţi şi nu au avut în acest timp vreo problemă de disciplină, nu cunoaştem ce s-a întâmplat şi aşteptăm un punct de vedere oficial al poliţiştilor şi al procurorilor pentru a cunoaşte acuzaţiile. Din cunoştiinţele noastre, banii pe care colegii îi aveau corespundeau cu încasările şi nu s-au găsit alte valori asupra lor sau în tonetele în care lucrau, iar reţinerea lor a avut loc la schimbul de tură", a declarat Marian Mina, directorul Secţiei de Control şi Încasare Giurgiu a Regionalei de Drumuri şi Poduri Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici