Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea familiei de Habsburg -VIDEO şi GALERIE FOTO

Castelul Bran a trecut oficial, luni, în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, acesta funcţionând în regim privat de la ora 12.00.

Urmărește
6686 afișări
Imaginea articolului Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea familiei de Habsburg -VIDEO şi GALERIE FOTO

Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea familiei de Habsburg (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"S-a semnat acordul privind predarea castelului, procesul-verbal de predare-primire. De la ora 12.00, castelul funcţionează în regim privat", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Corin Trandafir, avocatul familiei de Habsburg.

GALERIE FOTO

Castelul a trecut în proprietatea lui Dominic de Habsburg după ce timp de trei ani a fost lăsat în administrarea Ministerului Culturii. Obiectele de patrimoniu din castelul de la Bran au fost retrase în luna aprilie de Ministerul Culturii, acestea fiind depozitate la Vama Medievală, unde vor fi expuse pentru vizitatori.

În Castelul Bran au fost aduse, în schimb, obiecte din colecţia personală a lui Dominic de Habsburg.

După preluarea în administrare a Castelului Bran de la statul român, moştenitorul acestuia, Dominic de Habsburg, intenţionează să deschidă o terasă lângă casa de oaspeţi Principesa Ileana, anunţând că va investi sume importante de bani pentru restaurarea clădirilor din parcul castelului.

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, vor redeschide oficial, în 1 iunie, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului urmează să îl promoveze în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României.

Familia de Habsburg va administra Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor.

După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Potrivit lui Corin Trandafir, în urma acestei reamenajări, castelul va reflecta mai bine atmosfera de dinainte de naţionalizare, dat fiind că în colecţia statului român existau piese de mobilier originale doar în unele cămăruţe, restul reprezentând achiziţii de stat. Totodată, familia de Habsburg intenţionează să reamenajeze parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructifei, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizare.

Printre proiectele proprietarilor se numără şi amenajarea unui apartament, în turnul rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul rotund al Castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare, a precizat Corin Trandafir, subliniind că toate spaţiile care erau deschise pentru vizitare vor rămâne accesibile publicului şi că nu se va construi un hotel în Castelul Bran.

Proprietarii au în vedere şi acţiuni de renovare, mai întâi la Casa administratorului, unde intenţionează să deschidă un magazin de suveniruri, şi la Casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi în corpul castelului, fiind nevoie de refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.

Pentru a realiza aceste acţiuni, proprietarii trebuie să obţină, însă, avizele necesare de la Ministerul Culturii, pentru că renovarea presupune intervenţii asupra unui monument istoric din categoria A, după cum a explicat Corin Trandafir. Astfel, lucrările ar putea începe în câteva luni şi s-ar putea finaliza în maximum doi ani, dar obţinerea avizelor poate dura şi peste un an, a mai spus avocatul familiei de Habsburg.

Totodată, el a precizat că sunt disponibile fonduri pentru aceste reparaţii, care ar costa între 500.000 şi 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro reprezintă chiria pe care statul român o datorează proprietarilor Castelului Bran.

Video Stirileprotv.ro

Castelul Bran a fost retrocedat în 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie pentru colecţiile sale din castel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici