Castelul Bran, redeschis oficial pe 1 iunie - GALERIE FOTO
Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, va redeschide oficial, pe 1 iunie, monumentul istoric, pe care Ministerul Turismului urmează să îl promoveze în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul familiei de Habsburg, Corin Trandafir.
Castelul Bran, redeschis oficial pe 1 iunie (Imagine: Mediafax Foto)
Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, vor prelua domeniul în administrare pe 18 mai, iar pe 1 iunie vor redeschide oficial publicului castelul. Inaugurarea va avea loc de la ora 13.00 şi va include un tur privat al castelului şi lansarea vinurilor Chateau Bran - Merlot 2007, ediţie limitată, 10.410 sticle, şi Cabernet Sauvignon, ediţie de colecţie, 1377 de sticle, cu semnătura originală a lui Dominic de Habsburg. Vinurile vor putea fi achiziţionate din magazinul de suveniruri al Castelului Bran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
De asemenea, Castelul Bran va putea fi vizitat de la ora 9.00, iar între orele 9.30 şi 15.30, va avea loc un program special pentru copii - Şcoala Medievală - în parcul castelului, unde aceştia vor putea să participe la ateliere de pictură heraldică şi iconografie, mânuitul spadei, tir cu arcul, tehnica încondeierii ouălor şi roata olarului.
Tot cu ocazia inaugurării, va avea loc un concert de muzică veche românească, susţinut de formaţia Anton Pann, de la ora 15.00.
Avocatul proprietarilor, Corin Trandafir, a precizat că remobilarea castelului a fost finalizată şi că toate încăperile care erau înainte deschise publicului vor fi accesibile şi de pe 1 iunie, iar programul de vizitare, care fusese redus pe perioada reamenajării, va reveni la cel iniţial, de la ora 9.00 la ora 18.00, de marţi până duminică, iar luni - între orele 12.00 - 18.00.
Familia de Habsburg va administra Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor.
După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Potrivit lui Corin Trandafir, în urma acestei reamenajări, castelul va reflecta mai bine atmosfera de dinainte de naţionalizare, dat fiind că în colecţia statului român existau piese de mobilier originale doar în unele cămăruţe, restul reprezentând achiziţii de stat. Totodată, familia de Habsburg intenţionează să reamenajeze parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructifei, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizare.
Printre proiectele proprietarilor se numără şi amenajarea unui apartament, în turnul rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul rotund al Castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare, a precizat Corin Trandafir, subliniind că toate spaţiile care erau deschise pentru vizitare vor rămâne accesibile publicului şi că nu se va construi un hotel în Castelul Bran.
Proprietarii au în vedere şi acţiuni de renovare, mai întâi la Casa administratorului, unde intenţionează să deschidă un magazin de suveniruri, şi la Casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi în corpul castelului, fiind nevoie de refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.
Pentru a realiza aceste acţiuni, proprietarii trebuie să obţină, însă, avizele necesare de la Ministerul Culturii, pentru că renovarea presupune intervenţii asupra unui monument istoric din categoria A, după cum a explicat Corin Trandafir. Astfel, lucrările ar putea începe în câteva luni şi s-ar putea finaliza în maximum doi ani, dar obţinerea avizelor poate dura şi peste un an, a mai spus avocatul familiei de Habsburg.
Totodată, el a precizat că sunt disponibile fonduri pentru aceste reparaţii, care ar costa între 500.000 şi 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro reprezintă chiria pe care statul român o datorează proprietarilor Castelului Bran.
Castelul Bran a fost retrocedat pe 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie pentru colecţiile sale din castel.
Colecţiile statului de la Bran au fost între timp transferate la Vama Medievală, un spaţiu din apropierea castelului, care aparţine tot familiei de Habsburg, dar de care statul mai poate dispune până în 2012. Muzeul Naţional Bran va fi inaugurat în acest nou sediu, pe 31 mai. Printre exponatele lui se va număra şi inima Reginei Maria, pe care Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti o va preda în custodie muzeului de la Bran, la iniţiativa Ministerului Culturii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO