Castelul Ţepeş a trecut din administrarea ONCE în cea a MApN

Castelul Ţepeş din Bucureşti, situat lângă Parcul Carol, imobil aflat în domeniul public al statului şi care serveşte, din 2004, drept sediu al ONCE, a trecut în administrarea MApN, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește
5 afișări

Proiectul de hotărâre de Guvern s-a aflat în dezbatere pe site-ul MApN la sfârşitul anului 2010 iar nota de fundamentare a documentului preciza că scopul transferului este o mai bună administrare a clădirii, care trebuie să aibă acelaşi regim juridic ca toate celelalte imobile ale ministerului, precum şi introducerea în "Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale".

Imobilul nu face obiectul cererilor de revendicare sau restituire ori ale unor litigii, nu este grevat de sarcini, nu este închiriat sau concesionat, potrivit documentului citat.

Anexa ataşată hotărârii de Guvern precizează că valoarea de inventar a bunului este de 15.591.455,75 lei şi, potrivit proiectului normativ, preluarea-predarea imobilului se va face în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a fost organizat şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Castelul Ţepeş este situat pe strada Candiano Popescu numărul 6. Clădirea a fost construită în anul 1906, cu ocazia organizării, pe Câmpia Libertăţii, a Expoziţiei Generale Române, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.

Destinaţia iniţială a edificiului a fost aceea de turn de apă. Clădirea, construită după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu, este o reproducere la scară mai mică a Cetăţii Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş în judeţul Argeş.

Începând din anii de după Primul Război Mondial castelul a fost transformat într-o cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în apropiere, în faţa Muzeului Militar Naţional.

Dupa 1990, clădirea a fost utilizată drept Corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la câteva instituţii bancare din Capitală.

Din 30 septembrie 2004, prin Hotărârea de Guvern 1585, Castelul Vlad Ţepeş a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. ONCE a lansat în trecut un apel public la donaţii şi sponsorizări pentru renovarea construcţiei.

Proiectul a fost postat pe site-ul MApN la 15 decembrie, aflându-se în dezbatere publică pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici