Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria

  • Castelul Wesselenyi din Jibou a fost vândut în Ungaria
  • Consiliul Judeţean Sălaj vrea să recupereze castelul şi a acţionat în instanţă
  • Proprietatea cu o suprafaţă de peste un hectar a fost vândută cu 800.000 de euro
Urmărește
8782 afișări
Imaginea articolului Wesselenyi, cel mai mare castel baroc din Transilvania, a fost vândut în Ungaria

FOTO: www.ccbjb.ro

Dăm dovadă încă o dată că nu ştim să apreciem ce avem şi ajungem să înstrăinăm monumente cu un potenţial turistic fantastic. Este cazul celui mai mare castel în stil baroc din Transilvania, care a ajuns în proprietatea statului ungar.

De ani de zile, castelul din Jibou a fost lăsat în paragină. Proprietarii nu au mai avut bani să îl întreţină şi au anunţat că vor să îl vândă. Statul român avea prioritate la cumpărare, dar s-a încurcat în birocraţie şi l-a pierdut. 

Cum s-a ajuns aici?

Chiar dacă a fost lăsat în paragină de ani de zile, Castelul Wesselenyi din Jibou este de o frumuseţe rară. Întregul ansamblu are o suprafaţă de peste un hectar, iar castelul construit în stil baroc pe două etaje are peste 2000 de mp. În 2012, moştenitorii fostului proprietar au recâştigat monumentul istoric, dar pentru că nu au avut bani să îl întreţină l-au scos la vînzare. Ministerul Culturii, Primăria din Jibou şi Consiliul Judeţean aveau prioritate să îl cumpere, dar din cele trei doar Consiliul Judeţean a fost interesat. A făcut demersurile necesare, dar lucrurile au durat mult prea mult, iar castelul a fost vândut în Ungaria.

Mai sunt şanse ca România să recupereze acest castel?

Cei care au moştenit castelul au declarat în presa maghiară că autorităţile de la noi s-au mişcat mult prea greu şi de aceea au vândut castelul în Ungaria. Consiliul Judeţean spune că a aflat chair înainte să pregătească ultimii paşi pentru cumpărarea castelului că acesta a fost vândut cu 800 000 de euro către o firmă de consultanţă din Cluj. După câteva zile, aceasta a vândut castelul către o companie din Ungaria, care face parte din portofoliul firmelor deţinute de statul maghiar.

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, consideră ilegală tranzacţia şi spune că a acţionat deja în instanţă pentru a recupera castelul şi a-l plasa în circuitul turistic al zonei.

„Cumpărătorul credem noi că nu a fost de bună credinţă atunci când a făcut toţi paşii pentru a vinde castelul. Noi am cerut printr-o acţiune în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat şi deschiderea posibilităţii de a îl cumpăra Cosiliul Judeţean Sălaj, aşa cum era corect. Ceea ce ne dorim noi este reabilitarea castelului, renovarea lui şi dezvoltarea unui compelx împreună cu Grădina Botanică din Jibou, care să atragă turişti şi îmbogăţira patrimonului cultural al judeţului Sălaj”, a declarat Dinu Iancu Sălăjanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici