- Home
- Social
- SIBIU, (20.10.2018, 22:17)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câştigătorii de la Astra Film Festival au vorbit despre libertate şi societate
Premiile Astra Film Festival pentru 2018 au fost anunţate sâmbătă în cadrul unei ceremonii la sala Thalia. Documentarul american ¨I Am Another You¨ a câştigat distincţia pentru Cel mai bun Film Internaţional, iar Premiul de Excelenţă a plecat în Marea Britanie, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
305 afișări
Câştigătorii de la Astra Film Festival au vorbit despre libertate şi societate
Câştigătorii premiilor oferite în cele cinci secţiuni competiţionale ale ediţiei a 25-a AFF au fost anunţaţi în cadrul Galei de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2018, care a avut loc sâmbătă, 20 octombrie, la ora 19.00, în Sala Thalia din Sibiu. Juriile competiţiilor au decis câştigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producţii din 30 de ţări, selecţionate din peste 3.000 de filme înscrise din 93 de ţări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
¨I Am Another You/ Eu sunt un alt tu" de Nanfu Wang a câştigat Premiul AFF pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională. Nanfu Wang a câştigat a propus un film care explorează sensul şi limitele libertăţii personale, prin ochii unui tânăr călător care respinge regulile societăţii şi alege să trăiască pe străzi. "Am apreciat măiestria cu care regizoarea conduce povestea şi hotărârea ei de a pătrunde dincolo de suprafaţă. E un film cu profunzimi, imersiv şi sensibil. O călătorie personală, care dezvăluie noi şi noi faţete ale unei realităţi profund umane", a explicat juriul.
Tot în această secţiune s-a acordat o Menţiune Specială a Juriului filmului "Sand and Blood/ Nisip şi sânge¨ de Matthias Krepp şi Angelika Spangel . Documentarul este un apel la empatie din partea unor refugiaţi irakieni şi sirieni, care îşi amintesc vremurile trecute ale unei vieţi normale acasă la ei, în timp ce privesc online la ororile ce se petrec în ţările lor în prezent. Juriul a arătat că a decis să acorde o Menţiune Specială ¨unui film care pătrunde în adâncimea unei situaţii complicate a zilelor noastre¨.
Juriul Competiţiei Internaţionale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) şi Liviu Tipuriţă (Marea Britanie).
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est a fost decernat filmului "When The War Comes/De va fi război¨ (Croaţia, Cehia) de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieţii unui adolescent tipic european care are o viaţă dublă ca şef al unui grup paramilitar. Potrivit juriului, "filmul ne face martorii rutinei zilnice din viaţa unui grup paramilitar extremist în plină creştere, urmărindu-l pe conducătorul grupului care interacţionează nestingherit cu un sistem ce normalizează xenofobia. Filmul poate fi citit ca un semnal de alarmă, deoarece arată pregătirile minuţioase pentru o confruntare ce devine din ce în ce mai probabilă".
Nebojsa Slijepcevic a câştigat Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia Europa Centrală şi de Est cu filmul "Srbenka/ Sârboaica" (Croaţia). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia şi modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei. Juriul Competiţiei Europa Centrală şi de Est AFF, format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) şi Simon Kilmurry (Statele Unite), a arătat că prin ¨filmul «Sârboaica» trecem prin experienţa unor trăiri care ne împing într-un spaţiu emoţional intim, uneori deranjant de brutal şi dureros, în care sunt explorate răni ce nu pot fi vindecate decât prin adevăr. Autorul explorează procesul artistic ca metodă de vindecare colectivă şi ne arată că adevărul şi reconcilierea sunt instrumente ce pot pune punct suferinţei¨.
Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia România a fost acordat filmului "Caisă" de Alexandru Mavrodineanu, pentru "o perspectivă tulburătoare asupra societăţii româneşti, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general şi oferă unor tineri un refugiu şi o şansă".
Claudiu Mitcu a primit Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia România pentru filmul său "Anniversary/ Aniversarea". Juriul a apreciat modul în care "filmul reuşeşte să emoţioneze şi să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu şi senin, realizat fără a recurge la clişee nostalgice". Din juriul Competiţiei România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) şi Alexandru Solomon (România).
¨They Just Come and Go/Toţi sunt trecători" (Croaţia) de Boris Poljak a câştigat Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia Scurtmetraj pentru ¨excelentă cinematografie, simplitate, umor şi pentru mesajul său universal despre existenţa noastră efemeră şi pasageră¨.
Juriul Competiţiei Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) şi Vintilă Mihăilescu (România).
¨Ink of Yam/ Poveşti tatuate¨ (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit Premiul AFF Cel mai bun film din Competiţia DocSchool pentru ¨gingăşia şi inteligenţa plină de căldură cu care a reuşit să se strecoare printre clişee şi locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri şi suflet¨.
Premiul AFF Cea mai bună regie în Competiţia DocSchool a fost decernat regizoarei Letiţia Popa pentru Marie (România), răsplătind ¨dragostea, inocenţa, curajul şi francheţea unei tinere cineaste însufleţită de dragoste de oameni.¨
Competiţia DocSchool AFF a fost jurizată de Cristi Puiu (România).
La finalul ceremoniei, Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, i-a acordat Premiul de Excelenţă lui Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar London Open City (Marea Britanie), pentru contribuţia sa excepţională la construirea şi îmbogăţirea continuă a personalităţii Astra Film Festival. "În toţi aceşti ani, Michael Stewart a fost prietenul şi consultantul cel mai valoros al Festivalului. Experienţa lui de antropolog s-a concretizat în programe tematice speciale şi programe de masterclass; în calitate de producător de film, a facilitat relaţia Festivalului cu lumea internaţională a industriei cinematografice; şi, nu în ultimul rând, a susţinut cu pasiune cauza Festivalului pe lângă autorităţile britanice, obţinând sprijin pentru Astra Film Festival şi pentru promovarea documentarului românesc pe plan internaţional", a spus Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.
Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. A XXV-a ediţie a festivalul se încheie duminică.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe