- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.08.2016, 09:59)
- Ioana Nicolescu
Video Câştigătorii premiului în inovare de la Microsoft : Am avut încredere că dispozitivul va funcţiona - VIDEO
Trei studenţi români au obţinut premiul cel mare la competiţia Microsoft Imagine Cup 2016 cu un dispozitiv care urmăreşte echilibrul urechii interne, aceştia fiind singurii participanţi care au făcut o demonstraţie live în cadrul concursului, a spus unul dintre câştigători pentru MEDIAFAX,
Urmărește
1827 afișări
O echipă formată din trei studenţi români a câştigat marele premiu pentru inovaţie, la o competiţie mondială Microsoft. Din 35 de echipe finaliste, echipa studenţilor de la Politehnica din Bucureşti, denumită ENTy, a câştigat premiul cel mare la Microsoft Imagine Cup cu un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni care urmăreşte echilibrul urechii interne şi verifică postura coloanei vertebrale în timp real. Dispozitivul poate fi purtat pe spate sau cap, poate detecta probleme ale urechii interne şi generează date care pot fi utile medicilor în diagnosticarea pacienţilor cu tulburări de echilibru.
Cristian Alexandrescu, Flavia Oprea şi Iulian Mateşică au realizat, cu ajutorul unui medic, un aparat ingenios care măsoară nivelul de echilibru al pacienţilor şi care ajută în diagnostigarea şi tratarea bolilor care afectează echilibrul corpului.
"Ideea a venit iniţial de la doamna doctor Mădălina Georgescu. Ea ne-a povestit despre nevoia unui dispozitiv medical care să facă lucrurile mult mai uşoare pentru pacienţi, dar şi pentru doctorii care îl vor folosi. Noi, ca studenţi în domeniul IT, am acceptat provocarea aceasta de a crea dispozitivul pentru a-l lansa pe piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Alexandrescu (21 de ani), student la Politehnică, cel care s-a ocupat de designul echipamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Mădălina Georgescu, medic primar ORL, care lucrează de peste 20 de ani la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” a explicat pentru MEDIAFAX de unde a venit ideea proiectului şi cât de important este dispozitivul din punct de vedere medical.
"Ideea a venit din experienţa clinică pentru că atunci când vezi foarte mulţi pacienţi şi vezi ce este util în diagnosticul lor, poţi să selectezi teste care sunt utile. Ideea pe care am avut-o şi pe care am reuşit să o punem în practică cu ajutorul studenţilor, este un test foarte util în diagnisticul pacienţilor cu tulburări de echilibru. Cu acest dispozitiv, avem o dovadă medicală în urma consultului, pacientul pleacă direct cu rezultatul şi putem să avem şi o etapă de diagnostic, să monitorizăm beneficiul tratamentului pe care îl instituim. Avantajul este că aceşti tineri, mici genii, au putut să pună în practică ceea ce eu ştiam clinic, într-un dispozitiv medical care e foarte uşor de folosit de către medici", a declarat Georgescu.
Echipamentul se adresează mecanismului prin care ne menţinem echilibrul, indiferent dacă stăm sau mergem, a mai explicat medicul. "În momentul în care are o leziune vestibulară, pacientul fie nu poate să stea perfect nemişcat, fie deviază într-o parte dacă are o leziune laterală. Cu ajutorul acestui dispozitiv, poţi să ştii dacă ai o leziune de sistem vestibular sau nu, cât de amplă este, unde este leziunea şi, pe acest fond, alegi tratamentul relevant. Dispozitivul măsoară exact capacitatea pacienţilor de a-şi menţine echilibrul în reper static şi dinamic (atunci când stau şi când merg)", a explicat medicul.
În ceea ce priveşte concursul Microsoft care a avut loc în Seattle (SUA), tinerii spun că nu se aşteptau să câştige premiul cel mare pentru inovaţie, care înseamnă şi suma de 50.000 de dolari, bani pe care au de gând să-i investească mai departe în proiect.
"Când am plecat în State, am plecat cu gândul că vom lua un premiu, dar nu ne aşteptam să luăm tocmai cupa Imagine Cup. Ce înseamnă pentru noi? În primul rând ne-a validat ideea, ştim că este o idee bună, un dispozitiv viabil pentru a fi lansat pe piaţă. Desigur, am primit şi un premiu în bani pe care îl vom investi în proiect", a declarat Cristian Alexandrescu.
Colegul său de echipă, Iulian Mateşică (23 de ani), care este pasionat de hardware şi software, a creat softul dispozitivului şi a povestit că ENTy a fost singura echipă care a avut curajul să dea o demonstraţie live în finală. "Am fost singurii care am făcut o demonstraţie live fiindcă am avut încredere că dispozitivul va funcţiona. A fost o decizie dificil de luat fiindcă există riscul mare ca ceva să nu meargă", a povestit Iulian.
Pentru a ajunge pe piaţă, peste câteva luni, ei au nevoie de mai multe aprobări pe care le vor obţine tocmai din Statele Unite. Mai departe, cei trei tineri au de gând să mai realizeze un dispozitiv care să atragă atenţia dacă stai corect, dacă ai o postură corectă.
Coordonatorul echipei, profesorul Daniel Rosner, spune că este pentru prima dată când o echipă din România aduce acasă acest premiu de la Microsoft.
"Sunt foarte mândru de echipă şi de reuşita lor, este un lucru extraordinar. În ceea ce priveşte proiectul, estimămăm că în maximum 12 luni, ieşim cu produsul pe piaţă. Dacă mă întrebaţi pe mine, IT-ul este unul dintre motoarele economiei româneşti şi cred că ar trebui să dezvoltăm mai multe produse autohtone”, a spus profesorul. El are şi un sfat pentru tineri: „Să creadă în ei, să muncească mult şi să nu renunţe niciodată la ideile lor".
Citeşte şi: Reportaj: "Zmeurel", bebeluşul născut în vârf de munte, a ajuns la spital în halat roşu de la SMURD
Citeşte şi: Accident grav în Buzău. Două persoane au murit şi trei au fost rănite după ce maşina în care se aflau s-a izbit de un copac
Citeşte şi: DIICOT: Fostul şef Microsoft România, Călin Tatomir, a prejudiciat statul cu peste cinci milioane de lei
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe