Câştigul salarial în sectorul bugetar a crescut

Câştigul salarial mediu nominal net nu s-a modificat în octombrie faţă de septembrie, menţinându-se la 1.340 lei, această valoare este însă cu 2,5% sub cea din aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial în sectorul bugetar a crescut

Câştigul salarial în sectorul bugetar a crescut (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Şi câştigul salarial mediu brut s-a menţinut în octombrie la aceeaşi valoare din septembrie, de 1.846 lei, se arată într-un comunicat al INS.

Nivelurile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (796 lei).

Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Astfel, câştigurile angajaţilor din sectorul de extracţie a minereurilor metalifere au crescut cu 28,5%, iar a celor din activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea produselor textile, industria metalurgică între 3 şi 6%. Totodată, au avut loc majorări între 2 şi 3% în transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei;fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor).

În unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative reduceri au avut loc în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 34,3%, şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 20,3%.

De asemenea scăderi între 7% şi 12% s-au operat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii anexe extracţiei şi între 4% şi 6% în telecomunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţie publică (11,3%) - ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar şi ca efect al disponibilizării personalui cu salarii mici, în învăţământ (3,9%) - ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste normă), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizării personalului suplinitor care realiza câştiguri salariale mici şi în sănătate şi asistenţă socială (2,1%) - ca urmare a acordării de prime ocazionale, plăţii orelor suplimentar lucrate, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici.

Faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut în sectorul bugetar cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială.

Indicele câştigului salarial real pentru octombrie 2010 faţă de septembrie, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, indicele câştigului salarial real a fost de 90,4%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 112,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici