- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie
Câştigul salarial mediu net a fost în august de 1.339 lei, în scădere cu 1,2% (16 lei) faţă de iulie şi cu 0,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.
Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Astfel, în transporturi aeriene câştigul a fost de 3.330 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 787 lei, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei, cu 1,2% mai mic faţă de luna precedentă.
În august, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut, urmare nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice reducerea nivelului câştigului salarial mediu net din august a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au avut loc activităţile de producţie a produselor din tutun, cu 7%, în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere, între 4% şi 5%, şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 3% şi 4%.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru "ziua minerului"), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.
Astfel, majorări de peste 9% au avut loc în activităţi de editare (9,9%), respectiv alte activităţi extractive (9,5%), între 4% şi 8% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi între 2% şi 3% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea băuturilor.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-6,2%), ca urmare a plăţii cadrelor didactice în funcţie de contracte, a acordării de prime ori sume din alte fonduri în luna precedentă, şi în sănătate şi asistenţă socială (-0,5%), în principal ca urmare a dificultăţilor financiare din unele unităţi (în special din domeniul asistenţei sociale).
În administraţie publică câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% în luna august ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, a primelor de vacanţă ori a sumelor din alte fornduri (inclusiv pentru perioade anterioare).
Faţă de luna iunie 2010, scăderea medie a câştigului salarial mediu net în primele două luni după aplicarea Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, a fost de 25% în învăţământ, 20% în sănătate şi asistenţă socială şi 13,9% în administraţie publică.
Indicele câştigului salarial real pentru august 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,6%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 113,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie.
Indicele câştigului salarial real faţă de august 2009 a fost de 92,3%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul