- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câştigul salarial net a scăzut în aprilie la 1.436 lei
Câştigul salarial mediu net a fost în aprilie 1.436 lei, cu 4,8% mai mic faţă de luna anterioară, când au fost acordate prime de Paşte şi alte premii anuale, dar şi din cauza unor nerealizări de producţii, şomaj tehnic sau dificultăţi financiare, potrivit datelor INS.
Câştigul salarial net a scăzut în aprilie la 1.436 lei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic faţă de luna precedentă.
Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (803 lei).
În aprilie faţă de martie, câştigul salarial net a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative scăderi fiind înregistrate în domeniul fabricării produselor din tutun (-30,9%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Scăderi între 15% şi 17% au avut loc în domeniul intermedierii financiare şi extracţia cărbunelui superior şi inferior. Salariile din domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice şi învăţământ au fost mai mici cu volari cuprinse între 10% şi 14%.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net în aprilie faţă de luna anterioară s-au înregistrat doar în câteva activităţi economice şi au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv prime de Paşte), de realizarea de producţii ori încasări mai mari.
Astfel, câştigul salarial net a înregistrat cea mai importantă creştere în tranzacţiile imobiliare, cu 8,1%, în timp ce un avans de 6,8% a avut loc în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.
Avansuri între 4% şi 5% au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare si transmitere de programe, transporturi pe apă, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net în activităţile de învăţământ (-10,7%), administraţie publică (-8,6%), sănătate şi asistenţă socială (-4%) ca urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri (stimulente) şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar şi din cauza retragerii/diminuării anumitor sporuri ori a dificultăţilor financiare.
Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%.
Comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,3%, cu 6,8 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2010.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO